Najlakši sat na svijetu inspiriran je McLarenovim bolidom

Najlakši sat na svijetu inspiriran je McLarenovim bolidom

Ukupna masa ovog ultralakog sata iznosi svega 40 grama, ali on je unatoč tome vrlo izdržljiv

Sveučilište u Manchesteru je stvorilo najlakši mehanički sat koji je predstavljen u Ženevi na nedavnom urarskom salonu Salon International De La Haute Horlogerie. U kreiranju ovog sata oznake RM 50-03 pomogli su Richard Mille koji stoji iza istoimenog brenda skupocjenih švicarskih satova i McLarenov F1 tim. Sat je napravljen korištenjem jedinstvenog kompozita koji uključuje grafen kako bi se napravilo čvrsto, ali lagano kućište u kojem je smješten osjetljiv satni mehanizam. Kompozit grafena poznat kao Grafikon TPT teži manje od prijašnjih sličnih materijala koji su se koristili pri izradi satova.

Remen novog sata također je poboljšan dodavanjem grafena. U gumeni remen je također ubrizgan grafen ne bi li se poboljšala mehanička svojstva remena i njegova otpornost na habanje. Ukupna masa ovog ultralakog sata iznosi svega 40 grama, ali on je unatoč tome vrlo izdržljiv. Upadljiv dizajna sata nadahnut je strukturom ovjesa F1 bolida McLaren-Honda. Zahvaljujući pomno promišljenoj konstrukciji i upotrijebljenim materijalima kućište sata je bez oštećenja podnijelo zahtjevne »šok« testove izdržljivosti.

Govoreći o RM 50-03 satu Richard Mille je podsjetio da je McLaren je bio pionir u primjeni ugljičnih vlakana u Formuli 1 te ih je koristio još 1980-ih na svojim bolidima. »Mi se po mnogočemu poklapamo u našem pristupu. Dijelimo istu želju da kombiniramo lakoću, brzinu i izdržljivost«.

Budući da McLaren istražuje svoje tehnologije i izvan područja automobilske industrije stvorila se prilika i da se iskuša primjena grafena u proizvodnji satova, prvog takvog sata na svijetu. (B. J. / Foto: Sveučilište u Manchesteru)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni