Najiščekivanije novotarije u 2015. godini

Najiščekivanije novotarije u 2015. godini

Samsung je prvi potvrdio i najavio pametni telefon čiji se zaslon može savijati. Iako je točno funkcioniranje još nepoznanica, činjenica je da takve ideje osvježavaju već predvidljive inovacije najvećih divova koje u zadnje vrijeme samo uključuju razvoj kamera, procesora, zaslona i oblika

The Washington Post je nedavno objavio popis najiščekivanijih novotarija koje bi se trebale pojaviti na tržištu tijekom ove godine. Prenosimo ih redom:

Appleov sat

apple-satIako već dugo vremena postoje glasine o stvaranju Appleovog sata, Tim Cook je nakon preuzimanja kompanije potvrdio informaciju o njegovoj realizaciji. Sat će imati nekoliko značajki – fitness praćenje, funkcije za bežično plaćanje i induktivno punjenje ispod zaslona osjetljivog na dodir. Još ima dosta nedoumica vezano za taj proizvod. Pogotovo nakon što je Samsung stvorio svoju liniju Gear satova koji su kritizirani zbog slabe baterije, što je rezultiralo padom korisnih aplikacija i oslanjanja na povezivanje sa Samsung Galaxy mobilnim uređajima u provođenju temeljnih funkcija.

Uređaji za prikaz prividne stvarnosti

Ono što je počelo kao eksperiment rezultiralo je skupljanjem 2,5 milijuna dolara na Kickstarteru, a naposljetku i Facebookovom kupnjom za nevjerojatnih 2 milijarde dolara. Oculus Rift, inovacijska tehnologija u kreiranju stvarnosti, omogućila je igračima računalnih igrica da uđu u pravi virtualni 3D okoliš.

Očekivano, sada žele proširiti mogućnosti i izvan igara, na komunikaciju, obrazovanje i zabavu. Pokušaji i prototipovi održavaju željeni pravac razvoja. Najnovija verzija pokazala je ogromna poboljšanja u rezoluciji i preciznosti praćenja, kako bi se snimio svaki pokret glave i promjene u vizualnim kutovima za stvaranje stvarnog interaktivnog iskustva. Završni proizvod trebao bi se pojaviti tijekom 2015. godine. Istovremeno, Sony i Samsung razvijaju svoje modele koji bi se također trebali pojaviti tijekom tekuće godine.

Google Glass naočale, verzija 2

google-naocalePojavile su se 2012. godine i izazvale veliku pozornost i tehnologiju koja je ispred vremena. Ipak, pojavljivanje na tržištu ukazalo je na neke poteškoće i pitanja poput privatnosti, baterije koja traje samo tri sata i aplikacije koji nisu prilagođene tome.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Wall Street Journal nedavno je izvijestio da se druga verzija Google Glassa nalazi u pripremi, a ta bi trebala imati Intelov čipom koji omogućava duže trajanje baterije.

Električni bicikl

Električni bicikli su sredina između staromodnih bicikla i potpuno motornih skutera i motora. Copenhagen Wheel, proizvod startup iz Cambridgea osnovanog 2012. godine, sada je nadograđen sa zavidnim funkcionalnostima – 350 W električnim motorom, 48 V litij-ionskom baterijom, WiFi i senzorima za navigaciju sa zamjenskim kotačem u središtu. Navedene prednosti sigurno će promijeniti pojam bicikla u svakodnevnom okruženju.

Cipele koje se same vežu

Nikeov dizajner Tinker Hatfield izjavio za časopis Sole Collector da će tvrtka doista uvesti cipele opremljene vezicama koje se mogu same vezati. Prototip još nije poznat, ali može nalikovati dizajnu amatera izumitelja Blakea Bevina prije četiri godine. Na toj verziji, jednostavan pritisak aktivira niz baterijskih napajanja koja privlače vezice.

nike-samovezuce

Pametan robotski usisavač

Sir James Dyson izumitelj je usisavača bez vrećica, a tijekom 2001. stvorio je prototip komercijalnog robotskog usisavača. Stroj je tada bio previše glomazan i trom, što je stvorilo mjesto na tržištu za iRobot Roomba.

Ipak, Dyson je sada spreman za isporuku najnaprednijeg proizvoda – Dyson 360 Eye koji ima kameru od 360 stupnjeva, te konstantno prikuplja i osvježava vizualne podatke kako bi stvorilo stvarnu kartu prostora. Također, ima mogućnost izbjegavanja istog području dva ili više puta, štedeći vrijeme i energiju.

Smartphone budućnosti

phonebloksIdeja je jednostavna: pametni telefon bi se trebalo lako nadograđivati, poput stolnih računala, te potrošači više nikad ne bi trebali kupovati novi uređaj.

Da bi se to postiglo, nizozemski dizajner Dave Hakkens razvio je modularni sustav u kojem standardizirani dijelovi, kao što su kamere, WiFi radio, pa čak i procesor mogu biti zamijenjeni na sličan način kao Lego kocke koje se mogu naizmjenično sastavljati i rastavljati. Od 2013. godine surađuje s Googleom u stvaranju održivih platformi u bliskoj budućnosti. Činjenica je da uređaji postaju jeftiniji, a pitanje je mogu li se prekonfigurirati bez posljedica na željeni izgled.

Smartphone koji se može savijati

Samsung je prvi potvrdio i najavio pametni telefon čiji se zaslon može savijati. Iako je točno funkcioniranje još nepoznanica, činjenica je da takve ideje osvježavaju već predvidljive inovacije najvećih divova koje u zadnje vrijeme samo uključuju razvoj kamera, procesora, zaslona i oblika.

„Sve u jedan“ uređaj za testiranje krvi

xprizeOsim zbog igle, vađenje i testiranje krvi može biti bolno iz više razloga. Uzorci mogu biti izgubljeni, a proces može trajati čak nekoliko tjedana.

Zato je tu rHEALTH je senzor koji je dizajniran da bi otklonio brojne gnjavaže. Sastoji se od sofisticiranog niza lasera za otkrivanje specifičnih biomarkera za širok raspon bolesti, uključujući ebolu i HIV. Sve što je potrebno je jedna kap krvi za pouzdane rezultate u roku nekoliko minuta. Tvorci su čak i stvorili prateću aplikaciju koja vodi korisnika kroz razne postupke samodijagnostike.

Programeri trenutno rade na proširenju rHealthovih sposobnosti za otkrivanje više bolesti i pripremaju se za testiranje na terenu oko sredine ove godine. (ZG-magazin / izvor: The Washington Post)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni