Najboljima u hrvatskom ruralnom turizmu cvjetaju suncokreti

Najboljima u hrvatskom ruralnom turizmu cvjetaju suncokreti

»U Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, ruralni turizam jedan je od 10 ključnih turističkih proizvoda koji će u narednih nekoliko godina biti u fokusu. Moramo voditi računa da se razvoj odvija prema načelima održivosti te da najvažniji ostanu čovjek, kultura i tradicija«, istaknuo je Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma

U ugodnom ambijentu novog zagrebačkog hotela Academia u ponedjeljak 19. prosinca dodijeljena je četvrta nacionalna turistička nagrada Suncokret ruralnog turizma.

Najbolji gospodarstvenici koji se bave ruralnim turizmom primili su Zlatne, Srebrne, Brončane plakete i Posebna priznanja u sedam kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija, Vinski turizam i Hrvatski otočni proizvod.

Potrebno je napomenuti da se pojam ruralnog turizma ponekad zamjenjuje pojmovima seoskog, seljačkog, eko, prirodnog, agro i zelenog turizma. Međutim, prema definiciji Vijeća Europe (1986 g.), »ruralni turizam« je oblik turizma koji obuhvaća sve aktivnosti na u ruralnom području, a ne samo aktivnosti koje bi se mogle odrediti kao agroturizam ili farmerski turizam.

»Nagrada za razvoj ruralnog turizma Suncokret ruralnog turizma dodjeljuje se četiri godine zaredom. Nagrađujemo najbolje u ruralnom turizmu: OPG-ove, manifestacije, gastronomiju, projekte, vinski turizam i od ove godine hrvatske otočne proizvode. Govorimo o nagradi za sve one koji doprinose razvoju neke destinacije. Za ovu se nagradu prijavilo 150 kandidata, a danas će primiti nagradu 42 kandidata. Podijelit ćemo Zlatne, Srebrne i Brončane plakete kao i posebna priznanja za pojedine projekte. Što da vam kažem? Sve što ovdje vidite je hrvatsko. Naš stručni tim obilazi Hrvatsku uzduž i poprijeko. Obilazeći gospodarstvenike po cijeloj Hrvatskoj iz godine u godinu vidimo sve veće pomake. Ministarstvo regionalnog razvoja posvećeno radi na razvoju otočnih proizvoda. Kako sam čula, priprema se jedan zaseban prodajni centar takcih proizvoda u samom centru Zagreba«, rekla ja za ZG-magazin Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turističke turizam i predsjednica hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“.

U uvodnom dijelu ceremonije, prije same dodjele nagrada Katica je naglasila da je vrijeme da se još više brine o našim ruralnim krajevima.

»Proizvodi i usluge ruralnog turizma predstavljaju turističku ponudu koja će zasigurno obogatiti hrvatsko turističko tržište te razvijati regionalne turističke destinacije. U projekt su uključeni poduzetnici, obrtnici, OPG-i, zadruge, udruge iz cijele Hrvatske kao i jedinice područne i lokalne samouprave. Znamo da je 92 posto Hrvatske ruralno, stoga to područje zaslužuje našu posebnu pažnju, bolju promociju, prijateljstvo i suradnju, jer turizam je emocija, priča i poruka o identitetu, a identitet je skup različitosti«, rekla je Katica.

Ruralni turizam nužan zbog ukupnog turističkog razvoja

Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodraske komore za turizam, trgovinu i financije podsjetio je kako su lošim vremenima najpogođenije poljoprivredne destinacije u Slavoniji i Baranji te kako će ovaj oblik turizma dati značajan doprinos svim tim krajevima kao i ostalim dijelovima Hrvatske. Prema Zaherovim riječima, ruralni turizam je zapravo nužan zbog stanovništva i zbog ukupnog turističkog razvoja.

»Iza nas je odlična turistička sezona u kojoj je zasigurno dobar doprinos dao i ovaj oblik turizma. I zato smo danas ovdje da bismo proslavili. Držim da Ministarstvo turizma ali i sveukupnost gospodarstva mora pomoći da ovo postane jedan stabilan segment u turizmu i turističkoj ponudi. Trebamo naći načina i potruditi se da zadržimo ljude u ruralnim dijelovima Lijepe Naše, da im osiguramo posao i prodaju proizvoda koje nude. Ti ljudi to ne mogu sami napraviti«, prokomentirao je Zaher.

»U Strategiji razvoja turizma do 2020. godine, ruralni turizam jedan je od 10 ključnih turističkih proizvoda koji će u narednih nekoliko godina biti u fokusu. Moramo voditi računa da se razvoj odvija prema načelima održivosti te da najvažniji ostanu čovjek, kultura i tradicija«, istaknuo je Ivo Bašić, glavni tajnik Ministarstva turizma na četvrtoj svečanoj dodjeli nagrada »Suncokret ruralnog turizma Hrvatske«.

U veseloj i slavljeničkoj atmosferi uspjeli smo kratko razgovarati s mlađahnom Anom Lozančić, kćerkom od Mirte Lozančić iz Malog Lošinja koja je osvojila Zlatnu povelju za (svoj) najbolji hrvatski otočni proizvod.

»Ovo je veliko priznanje mojoj mami Mirti. Ne samo da je priznanje nego je i poticaj za daljni radi i trud. Iznimno sam ponosna na nju zato što je ovo uspjela napraviti uz stalni posao, dvoje djece i sve kućanske obveze. Mama je oko godinu dana u ovom poslu i već joj je stiglo prvo zlatno priznanje. To je tako lijepo i veliko i baš sam sretna«, podijelila je s nama svoju sreću i oduševljenje Ana Lozančić.

Nagrada u kategoriji za najbolji Hrvatski otočni proizvod dodijeljena je ove godine po prvi put. Nabrojimo nositelje Zlatne plakete: Zlatnu plaketu za postignuća u razvoju turističko-seljačkih gospodarstva osvojilo je Seljačko domaćinstvo Toni Brautović iz Konavala iz Dubrovačko-neretvanske županije. Zlatna plaketa za Vinski turizam otišla je u domaćinstvo »Podrumi Kolar« (Suza) u Osječko-baranjsku županiju, u kategoriji Poduzetnici u ruralnom turizmu najbolje je Etno selo Stara Lonja iz Sisačko-moslavačke županije.

Zlatnim hrvatskim otočnim proizvodima ocijenjeni su oni koji stižu iz Domaće radinosti Mirta s Malog Lošinja, a Zlatna plaketa za Tradicijsko ruralnu gastronomiju dodijeljena je Didinom konaku iz Kopačeva u Baranji. Zlatni Ruralno-turistički projekti su dva projekta: Informativno edukativni centar – Hostel Dravska priča, Noskovci iz Virovitičko-podravske županije i Upoznajte i istražite Bjelovarsko-bilogorski kraj na konju, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji s Engea Hrvatska iz Bjelovarsko-bilogorske županije. U kategoriji Ruralno-turističke manifestacije, Zlatna povelja otišla je u ruke Šokačkom sijelu iz Županje u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Melita Funda