Najboljim učenicima dodijeljene stipendije Grada Zagreba

Najboljim učenicima dodijeljene stipendije Grada Zagreba

„Vi ste najbolje što Zagreb ima i čestitam vam od srca“, istaknuo je gradonačelnik Bandić

Gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je u palači Dverce uručio stipendije Grada Zagreba najboljim srednjoškolcima. Ove godine stipendije za izvrsnost su dodijeljene 81 učeniku.

„Grad Zagreb godinama dodijeljuje stipendije učenicima i studentima, a u zadnje vrijeme i doktorantima, od kad se dodjeljuju stipendije preko 300 milijuna kuna je podijeljeno. To je godišnje dvadesetak milijuna kuna. Dodijeljeno je 3 684 stipendija, od toga 1640 učenicima, 1900 studentima i nešto manje od 60 doktorantima. Stipendije u iznosu 20 milijuna kuna, za učenike su 40 posto prosječne plaće, za studente 55 posto, a za doktorante 65 posto prosječne plaće. Pretočeno u novce nešto manje od 3000 kuna za učenike, manje od 4000 za studente i nešto manje od 4500 za doktorante“, rekao je gradonačelnik Bandić. Dobitnicima stipendije je zaželio uspjeh u daljnjem njihovom obrazovanju.

„Vi ste najbolje što Grad Zagreb ima i čestitam vam od srca. Grad Zagreb je jedinstven po tome što dodijeljuje i stipendije u još pet kategorija, učenicima za deficitarna zanimanja, učenicima koji sudjeluju na međunarodnim natjecanjima, učenicima slabijeg imovinskog stanja, učenicima s invaliditetom i učenicima romske nacionalne manjie i za to izdvajamo godišnje 10 milijuna kuna“, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

 U ime svih dobitnika stipendije gradonačelniku se zahvalila učenica Klara Bardač koja je naglasila kako ovu stipendiju učenici smatraju kao nagradu za njihov trud u ispunjenju školskih obveza, ali i za trud u izvanškolskim i izvannastavnim aktivnostima kao što su natjecanja u znanju, sportu, glazbi.

„Ova stipendija će nam biti motiv za nastavak predanom pristupu obrazovanju“, poručila je stipendistica Bardač. Osvrnula se i na odlazak mladih znanstvenika u inozemstvo koji su uspješni, ali nedostaje im obitelji i prijatelji.

„Znajući da je najljepše baviti se s onim u čemu si najbolji i što voliš i to u svom gradu i svojoj zemlji, ovakve stipendije će nam pomoći da dijelom i ostvarimo svoje ciljeve“ istaknula je srednjoškolka. Zahvalila je i profesorima koji su svojim predanim radom omogućili dobre rezultate učenika.

„ Ova stipendija mi puno znači. To je potvrda za moj rad i zalaganje tijekom godine, za sva moja natjecanja i dobar uspjeh u školi. Ovaj novac će mi olakšati moju izvanškolsku aktivnost koja nije jeftina, novcem ću pokriti troškove putovanja vezano za tu aktivnost. Naime, natječem se u jazz dance plesu, plešem u studiju Step by Step, išli smo na državna i europska natjecanja te smo postigli vrlo dobre rezultate“, rekla je maturantica VII. zagrebačke gimnazije Laura Rudelj. Želja joj je upisati medicinu, ali svakako će se u životu nastaviti baviti plesom.

Učenica V. zagrebačke gimnazije Jana Jelčić će iskoristiti stipendiju za svoju aktivnost. “Već deset godina se bavim jedrenjem. Za dva tjedna idem na europsko prvenstvo u jedrenju. Imam troškove putovanja i ova stipendija će mi pomoći da roditelji ne moraju trošiti novac. Osim toga vidi se da sam zaslužila nešto svojim radom i trudom. Ova stipendija mi je dokaz da sve nije bilo uzalud“, istaknula je učenica Jana.

Učenica Opće gimnazije u Sesvetama Barbara Raguž je rekla kako joj stipednija puno znači za njezino daljne obrazovanje, ali će novcem olakšati i životne troškove svojih roditelja.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni