Najboljim maturantima dodijeljene nagrade Soljačić i Sakač

Najboljim maturantima dodijeljene nagrade Soljačić i Sakač

( Iris Trgovec, dobitnica Nagrade Sakač)

Nagradu od 5000 dolara osvojio je maturant XI gimnazije iz Zagreba Marijan Višić, dok su nagradu od 5000 eura podijelile maturantica Prve gimnazije u Varaždinu Ida Kolmanić i maturantica Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku Iris Trgovec

Ivana Vranješ

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u srijedu je održana svečana dodjela Nagrade Soljačić i Nagrade Sakač. Nagradu Soljačić u iznosu od 5000 američkih dolara osvojio je maturant XI gimnazije iz Zagreba Marijan Višić, koji je ostvario najbolji rezultat iz matematike, fizike i hrvatskog jezika na najvišoj (A) razini.

Nagradu Sakač u iznosu od 5000 eura podijelile su maturantica Prve gimnazije u Varaždinu Ida Kolmanić i maturantica Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku Iris Trgovec, koje su koje su na maturi postigle maksimalni broj bodova u informatici i matematici. Svaka od maturantica je dobila nagradu u iznosu od 2500 eura.

Prestižne nagrade je uručio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je nagradilo i 35 učenika koji su ostvarili izniman rezultat na državnoj maturi u školskoj godini 2019/2020. Novčanim iznosom od 2500 kuna nagrađen je 21 maturant koji je ostvario najbolji rezultat na obveznim predmetima državne mature te 14 učenika strukovnih škola koji su barem jedan ispit na državnoj maturi riješili 100 posto. No zbog epidemioloških razloga uzrokovanih koronavirusom ovi učenici nisu nazočili svečanoj dodijeli već su je virtualno pratili.

Također su se dobitnicima virtualno obratili utemeljitelji dviju nagrada, prof. dr. Marin Soljačić koji je predavač na najprestižnijem svjetskom tehničkom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology (MIT) i doajen hrvatske informatike i dugogodišnji savjetnik Međunarodnog olimpijskog odbora u Lausannei Boris Sakač.

Čestitajući nagrađenima prof. dr. Soljačić je rekao da se njegova nagrada dodjeljuje već šestu godinu zaredom te kako ga dodjela uvijek podsjeti da u Hrvatskoj ima puno mladih talentiranih ljudi.

„Žao mi je što po prvi puta nisam na dodjeli. Upravo ova korona kriza pokazuje koliko je tehnologija i znanost važna za budućnost našeg društva“, istaknuo je Soljačić.

Bolji uvjeti u inozemstvu

Na nagradama je čestitao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Istaknuo je da je ova školska godina bila posebno zahtjevna s obzirom na pandemiju COVID-19.

„Učenici su imali dodatnih problema za pripremu državne mature jer nisu bili u tijeku nastave. Stoga je taj uspjeh na državnoj maturi i veći”, poručio je ministar Fuchs.

Dobitnik Nagrade Soljačić Marijan Višić je istaknuo da je ova nagrada veliko priznanje za njegov trud.

„Mislim da je dobivanje ove nagrade pokazatelj da je moj rad bio kvalitetan tijekom četiri godine srednjoškolskog obrazovanja. Roditelji su presretni i više iznenađeni nego ja što sam dobio nagradu. To je ponos, kako za mene tako i za njih“, rekao je za ZG-magazin maturant. Dodao je da je upisao molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu jer ga je biologija oduvijek zanimala, a posebno u srednjoj školi.

„Kao i profesor Soljačić vidim svoju budućnost na nekom sveučilištu. Želim se baviti znanstveno-istraživačkim radom. Volio bih ostati u Hrvatskoj, ali vjerujem da su u inozemstvu bolji uvjeti”, istaknuo je Marijan.

Nagrada Sakač je veliko priznanje za Iris Trgovec koja je upisala matematiku na PMF-u Zagrebu.

„Ispiti su bili stresni, a još stresnije iščekivanje rezultata. Nisam očekivala da ću biti najbolja na ispitima i moji roditelji su ponosni na mene. Pripreme za ispit nisu dugo trajale jer sam imala dobre temelje u srednjoj školi, ali sam se više pripremala za matematiku koja je nosila najviše bodova za upis na fakultet“, rekla je maturantica Iris . Dodala je da će joj iznos od 2500 eura dobro doći za studentske troškove , a kako je rekla kad stekne zvanje inženjera matematike vidjet će što će joj donijeti budućnost.