Najavljeni najvažniji gradski projekti za iduću godinu

Najavljeni najvažniji gradski projekti za iduću godinu

Predstavljen zagrebački proačun za 2023.

Kreće projekt knjižnice Paromlin, obnova Doma sportova, gradit će se kompostana i otvaranje postupka javne nabave za gradnju tramvajske pruge na Heinzelovoj ulici

Uprava Grada Zagreba predstavila je danas proračun za 2023. godinu. Nakon stabilizacije financija u 2022. godini, proračun za 2023. usmjeren je ka razvoju, prije svega kroz racionalno upravljanje i podizanje iskorištenosti EU fondova, pri čemu ukupni iznos ostaje u okvirima ovogodišnjeg proračuna. Nadalje, važna značajka ovog proračuna je da zaduživanje u 2023. godini planiramo prepoloviti u odnosu na 2020. godinu.

“Proračun Grada Zagreba za 2023. ostaje u okvirima ovogodišnjega, no mijenja se njegova struktura tako da se smanjuju troškovi. Rastu kapitalna ulaganja, dobrim dijelom zahvaljujući racionalnijem upravljanju i povećanju iskorištenosti EU fondova. Investicije će se iskoristiti za izgradnju društvene infrastrukture i unaprjeđenje usluga za građane. Ključna područja ulaganja odnose se na poslijepotresnu obnovu, škole, vrtiće, zdravstvo, socijalne usluge, prometnu infrastrukturu, zbrinjavanje otpada, kulturu, te sportsku infrastrukturu”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Ukupni proračun za 2023. godinu iznosi 16,6 milijardi kuna (2,2 milijarde eura), u odnosu na 15,8 milijardi kuna u 2022. godini (2,1 milijardi eura). Proračun Grada u užem smislu iznosi stabilnih 11,2 milijarde kuna (11,1 milijardi kuna u 2022.). Do povećanja je došlo na strani 340 korisnika (škole, zdravstvene i kulturne ustanove) koji nisu dio novčanog toka proračuna Grada Zagreba. Planirani rast tog dijela proračuna u 2023. godini s 4,7 na 5,4 milijarde kuna odnosi se najvećim dijelom na porast plaća u javnom sektoru od strane države.

Povećanje iskorištenosti EU fondova

Prema programu kapitalnih ulaganja u društvenu infrastrukturu, u odnosu na 2020., planira se trostruki rast investicija – s 246 milijuna kuna u 2020. godini na 778 milijuna kuna u 2023. godini. Povećanje apsorpcije EU fondova jedna je od osnovnih poluga razvoja Grada, te u 2023. godini planiramo povući 1,2 milijarde kuna iz EU fondova, u odnosu na 700 milijuna kuna planiranih u 2022. godini.

U obnovu škola u sljedećoj godini Grad planira uložiti oko 260 milijuna kuna, a u izgradnju vrtića oko 150 milijuna kuna. Radovi će početi na gradskoj knjižnici Paromlin koja će postati novi društveno-kulturni centar Zagreba. Ovaj zahvat vrijedan 500 milijuna kuna, koji predstavlja prvi korak obnove zone Gredelj, planiraju financirati većim dijelom iz EU sredstava.

U 2023. planirana izdvajanja za kulturu povećavaju se za 8 % i iznosit će preko 600 milijuna kuna. To uključuje ulaganja u objekte, ali i u nove programe kako gradskih ustanova tako i nezavisnih produkcija. Naglasak je i na povećanju socijalnih transfera za 8 %.

Početkom 2023. na cestama će prometovati 65 novih vozila ZET-a vrijednih 161 milijun kuna. Gradska uprava u 2023. godini očekuje i potpisivanje ugovora za 20 novih tramvaja, vrijednih 300 milijuna kuna, većinom financiranih iz EU sredstava. Planira se i ugradnja 50 kompletnih podzemnih spremnika te početak izgradnje kompostane.

Najavljuje se postavljanje osam sunčanih elektrana na zgradama javne namjene, vrijednih oko 9 milijuna kuna, te pokretanje nabave za izvođenje radova na novoj tramvajskoj pruzi po Heinzelovoj ulici, vrijednoj oko 200 milijuna kuna.

Prepolovljeno zaduživanje

Zaduživanje u 2023. planiramo prepoloviti na 600 milijuna kuna u odnosu na 1,3 milijardu kuna u 2020. godini. U isto vrijeme, unatoč inflaciji i nepovoljnim globalnim kretanjima, u Gradu planiraju ostvariti suficit od 300 milijuna kuna.

»Na taj način neutraliziramo akumulirani deficit koji nam je ostavila bivša gradska vlast na kraju 2020. godine u iznosu od 1,4 milijarde kuna«, pojašnjavaju.

Povećanje transparentnosti trošenja javnog novca

Do sada je Grad Zagreb objavljivao proračun na 3. razini. Po novom zakonu obaveza je objaviti ga na 2. razini. U Gradi navode kako »dobrovoljno idu dva koraka dalje radi povećanja transparentnosti«. Tako će po prvi put ćemo u skupštinsku proceduru uputili gradski proračun na 4. razini, koja građanima omogućava detaljan uvid u to kako se troše njihov novac. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni