Najavljen značajan rast hrvatske poljoprivredne proizvodnje

Najavljen značajan rast hrvatske poljoprivredne proizvodnje

(Foto: Vlada RH)

Hrvatska bi do kraja godine trebala dobiti Strategiju poljoprivrede

U sklopu dvodnevne konferencije „2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva“ u subotu je u zagrebačkom hotelu Sheraton uručeno devet ugovora iz Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Predstavljen je i nacionalni sustav označavanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta- Hrvatska”. Prvi proizvod s takvom oznakom su domaće jabuke proizvođača PZ Jabuka HR.

U svom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo kako je poljoprivreda strateški prioritet. Dodao je da je u proteklih pet godina osmišljeno i najvećim dijelom realizirano više od 20 programa državnih potpora vrijednih 253 milijuna eura. Izrazio je uvjerenje da će Hrvatski sabor do kraja godine usvojiti Strategiju poljoprivrede.

Poljoprivredni rast od 10 milijardi kuna do 2030.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula kako je u Nacionalnoj strategiji zacrtan cilj da do 2030. godine hrvatska poljoprivredna proizvodnja naraste s 20 na 30 milijardi kuna. Najavila je da hrvatski poljoprivredno-prehrambeni sektor do kraja 2027. godine očekuje više od 5 milijardi eura namijenjenih rastu produktivnosti i jačanju hrvatskog prehrambenog lanca u izazovnim međunarodnim okvirima.

Nazočnima su se obratili i pobjednik izbora “Zlata vrijedan” za 2021. godinu, poljoprivrednik Tomislav Kuharić, najuzornija hrvatska seoska žena za 2021. godinu Mateja Vranović te najbolji mladi poljoprivrednik za 2021. godinu, Goran Vrabec.

U sklopu konferencije svoje je proizvode u predvorju hotela predstavilo i nekoliko OPG-ova.

Brankica Borović iz sela Radučića kod Knina predstavila je prirodnu kozmetiku od magarećeg mlijeka i smilja koja je proizvedena u OPG-ovom certificiranom laboratoriju. Kozmetičku liniju nazvala je po trogodišnjoj kćerkici Viktoriji. Borović je svoj OPG otvorila 2015. godine sa suprugom Paolom, koji je porijeklom Talijan. Za ovaj posao su se odlučili jer oboje vole prirodu i seoski način života te su potpuno posvećeni radu na farmi gdje drže 15 magarica.

„Prvu kozmetičku liniju smo lansirali 2019. godine. Prije nekoliko mjeseci krenula je linija s magarećim mlijekom koja je ušla i u projekt Startaj Hrvatska i može se naći u trgovinama Spar i Interspar diljem Hrvatske”, ispričala nam je Borović. Njen je OPG već za dva projekta dobio i potporu Ministarstva poljoprivrede.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni