Najavljen projekt Geronto-stomatoloških specijalističkih timova

Najavljen projekt Geronto-stomatoloških specijalističkih timova

Na konferenciji za novinare u Stomatološkoj poliklinici Zagreb najavljen je projekt Geronto-stomatološki specijalistički timovi, koji je nadogradnja na rezultate projekta Stomatološke-poliklinike Zagreb Oralno zdravlje treće životne dobi. Projekt će omogućiti starijem stanovništvu zdravstvenu uslugu za najčešće probleme stomatognatog sustava, na način da će ih specijalisti posjećivati u njihovom domu ili centru za starije i nemoćne osobe te pružati potrebnu njegu.

“Hvala vam što svjedočimo povijesnom trenutku. Mi smo prvi u Hrvatskoj koji ćemo provoditi ovakav projekt što će omogućiti specijalističku stomatološku zaštitu i njegu starijim osobama, naročito teže pokretnim osobama”, izjavio je gradonačelnik Milan Bandić.

Gradonačelnik je nadodao da je ovaj projekt jedan od mnogih nadstandarda koje Grad Zagreb osigurava svojim sugrađanima radi zaštite i očuvanja zdravlja te unaprjeđenja dostupnosti usluga zdravstvene zaštite.

Na temelju rezultata istraživanja u ovih 12 godina je došlo do realizacije ovog projekta, istaknula je Dunja Kuliš, voditeljica Centra za gerontostomatologiju Ministarstva zdravstva. Pokrenuli smo projekt unutar naše ustanove u suradnji s Gradom Zagrebom i završili jedan veliki elaborat pregledavši više od 1800 korisnika te je ustanovljeno da gotovo 90% osoba treba neki oblik stomatološke intervencije.

Ravnateljica Stomatološke poliklinike Zagreb Petra Nola Fuchs je naglasila da je Grad Zagreb uvidio da postoji veliki broj nepokretnih pacijenata koji trebaju bolju stomatološku skrb. U ovome trenu imamo 11 domova za umirovljenike s otprilike 3 600 korisnika, a 65 % ih je nepokretno i nemaju mogućnost adekvatne stomatološke skrbi. Ovim ćemo projektom u kratkome roku krenuti s mobilnim stomatološkim timom koji će skrbiti o tim pacijentima.

O ovoj temi ranije pisao i Zg-magazin.  Ravnateljica dr. sc. Petra Nola Fuchs tada je izjavila i kako je ključni problem i manjak ortodonata na tržištu rada. Problem predstavlja »usko grlo« kod dobivanja specijalizacije, kaže ravnateljica i dodaje da se radi na rješavanju tog problema. Ističe da se sva djeca se i dalje primaju u Stomatološku polikliniku, a pritom nema reda i čekanja. (Zagreb.hr/M.K)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni