Najavljen program Zagrebačkog kulturnog ljeta

Najavljen program Zagrebačkog kulturnog ljeta

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić koja je rekla da će tijekom ljetnih mjeseci zaživjeti svaki kvart, svaki park u Zagrebu: „Ta živost se rijetko može sresti u bilo kojem gradu. Zagreb je uvijek vodio frenetičan i buran kulturni život”

Ivana Vranješ

U Umjetničkom paviljonu u srijedu je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program manifestacije Zagrebačko kulturno ljeto (Zg KUL) koji će Zagrepčanima, ali i brojnim gostima Zagreba u ljetnim mjesecima ponuditi niz nezaboravnih kulturnih događaja.

Predstavljanju programa nazočili su gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i nova pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić.

Kako je najavljeno, aktraktivni kulturni programi održat će se na najljepšim otvorenim i zatvorenim pozornicama grada, od Trga kralja Tomislava do Bundeka i od Gornjeg grada do Novog Zagreba.

Na pozornicama će nastupiti više od dvije tisuće umjetnika iz Zagreba, Hrvatske, ali i svijeta, a posjetitelje očekuje glazba, izložbe, kazalište i niz drugih kulturnih sadržaja.

Zagrebačko kulturno ljeto počinje 21. lipnja na Trgu kralja Tomislava, gdje će se u sklopu festivala Zagreb Classic u programu Glazba i grad nastupiti Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a.

Tamburaški orkestar HRT-a s Los Caballerosima nastupit će 22. lipnja, a Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo, 23. lipnja.

„Projekt Glazba i grad pokazuje dobru suradnju između Grada i HRT-a, jer to je projekt koji promovira kulturu i glazbeni sadržaj. Svi koncerti su besplatni i prenose se na programima Hrvatskog radija i televizije“, rekao je glavi ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. Dodao je kako HRT ulaže napore da realizira taj projekt na kojem je angažirano oko 300 ljudi s HRT-a, od čega je 200 umjetnika, a stotinjak ih sudjeluje u produkciji radijskog i televizijskog sadržaja.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch najavio je nastup s Tončijem Huljićem.

„S Huljićem ćemo predstaviti presjek glazbe s Mediterana, glazbe koja je osebujna, ide u emocije. Njegova dijela je izvodila i Kraljevska londonska filharmonija, pa može i Zagrebačka filharmonija. Prije četiri godine započeli smo s nastupom 2 Cellosa, na kojem je bilo više od 30 tisuća ljudi, a prošle godine na classic festivalu s nama je nastupio Goran Bregović“, istaknuo je Boch.

Classic festival se nastavlja nastupom Ansambla Lado, 25. lipnja te nastupom Moskovskih kadeta, Simfonijskim puhačkim orkestrom Hrvatske vojske, Operom i Baletom HNK-a, Kazalištem komedija.

„Zagreb i ove godine u srpnju i kolovozu za Zagrepčane i mnoge goste Zagreba priprema oko tristotinjak različitih projekata, kulturnih događanja. To je uistinu nešto čime se ne može pohvaliti niti jedan drugi grad“, izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Naglasila je da kulturne događaje Turistička zajednica grada Zagreba ponosno promovira u Hrvatskoj i diljem svijeta.

„Fotografije sa zadnjeg izdanja Zagreb Classic festivala, zahvaljujući promociji Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice grada Zagreba su obišle svijet i one su lajtmotiv kad govorimo o Zagrebu ljeti. Gotovo 40 posto odluka o putovanjima unutar Europske unije je motivirano kulturnim događajima“, zaključila je Bienenfeld.

U ime gradonačelnika Zagreba nazočne je pozdravila pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić koja je rekla da će tijekom ljetnih mjeseci zaživjeti svaki kvart, svaki park u Zagrebu.

 „Ta živost se rijetko može sresti u bilo kojem gradu. Zagreb je uvijek vodio frenetičan i buran kulturni život”, kaže Vuković Runjić.

Program ovogodišnjeg Zagreb Classica

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni