Najavljen akcijski plan priključivanja na vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu

Najavljen akcijski plan priključivanja na vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu

Tenzije je na Gradskoj skupštini brzo podigla gradska zastupnica Margareta Mađerić (HDZ) koja je konstatirala da i Hrvatska i Grad Zagreb slabo stoje po pitanju povlačenja sredstava iz fondova Europske unije. S tim u vezi upitala je koji su efekti od studijskog 26-dnevnog  boravka jedne gradske službenice u Varšavi, od čega je prošlo već šest mjeseci. „Koji su efekti od toga vidljivi?“, upitala je Mađerić

Današnja sjednica zagrebačke Gradske skupštine počela je prijedlogom Kluba gradskih zastupnika SDP-a da se točka o stanju na Sportsko  – rekreacijskom centru Svetice s osmog mjesta dnevnog reda premjesti na četvrto kako se, prema riječima predsjednika zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića, „o tome ne bi moralo raspravljati u 9 sati navečer“. Prijedlog SDP-ovaca je većinom glasova gradskih zastupnika odbijen, a predsjednik Skupštine Darinko Kosor zaključio je da točka ostaje na „odličnom 5. mjestu“, od ukupno 50 točaka dnevnog reda.

Premda je u zadnjih 14 godina puno toga napravljeno po pitanju vodoopskrbe i odvodnje,  7 do 8 % građana još nije priključeno na vodovod, a 10 do 12 % ih nema priključak na kanalizaciju, ustvrdio je  Davor Bernardić i zatražio da se gradskim zastupnicima dostavi akcijski plan za vodoopskrbu i odvodnju

Bernardić nije bio zadovoljan činjenicom što od Gradske uprave nije dostavljen odgovor na 13 pitanja koja je skupštinski Odbor za kontrolu postavio u svezi Svetica. Ocijenio je da građani imaju pravo znati što se događa oko svakog važnog projekta, pa tako i ovoga. Ovdje se prostor od 75 000 m2 daje u najam, a Bernardić kaže kako je u vezi tog projekta ima puno otvorenih pitanja, a među njima je i to hoće li građani uopće imati mogućnost korištenja tog prostora.

„Štititi, šminkati i oplemenjivati“

Najavio je da će SDP predložiti da se napravi karta gradskih prostora od posebnog značaja, kao što su trgovi, parkovi i igrališta, koja će se „štititi, šminkati i oplemenjivati“. U tu svrhu trebalo bi oformiti radnu skupinu te je predložio da nju vodi gradonačelnik Milan Bandić. Istaknuo je da takve karte imaju najrazvijeniji europski gradovi, primjerice London.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na to je rekao da neki još nisu shvatili da su izbori završili pa lansiraju programe s govornice, poručivši da Zagreb ima bolje parkove nego London. „Nemojte da vam uzor bude London. Meni je uzor samo dragi Bog i Zagreb“, rekao je Bandić i to poručio Bernardiću ako želi biti gradonačelnik Zagreba.  Dodao je kako gradonačelnik Zagreba „zna štititi gradske prostore“, ali se ispričao što iz stručne službe Gradske uprave nisu dobili odgovor na upućena pitanja Odbora za kontrolu. „Ovo je zadnji put da niste dobili odgovor“,  dodao je Bandić.

Nakon stanke koju je zatražio Klub zastupnika SDP-a sjednica je nastavljana aktualnim satom i uobičajenim „nadmudrivanjima“ gradskih zastupnika i gradonačelnika Bandića s govornice.

botanicki_02

„Grad nije jukebox“

Tenzije je brzo podigla gradska zastupnica Margareta Mađerić (HDZ) koja je konstatirala da i Hrvatska i Grad Zagreb slabo stoje po pitanju povlačenja sredstava iz fondova Europske unije. S tim u vezi upitala je koji su efekti od studijskog 26-dnevnog  boravka jedne gradske službenice u Varšavi, od čega je prošlo već šest mjeseci. „Koji su efekti od toga vidljivi?“, upitala je Mađerić, napomenuvši kako je za putovanje i dnevnice te osobe potrošeno više od 30 00 kuna. „Je li nešto naučila i je li Grad zbog toga počeo dobivati novce od EU fondova kao što su to Poljaci uspješno radili?“,  nastavila je Mađerić.

Gradonačelnik Bandić joj je odgovorio kako Grad ne funkcionira po principu jukeboxa – da nešto ubaciš i odmah se osjete efekti. „Spočitavati 30 000 kuna za dnevnice, to je nisko!“, ocijenio je Bandić. „S jedne strane tražite efekte, a sad govorite da je ona potrošila 26 dnevnica. A normalno,  potrošila je 26 dnevnica za 26 dana svog boravka. Da ih je potrošila 28 već bi nam došao Uskok. Zar je trebala u parku spavati?“, odvratio je gradonačelnik.

Mađerić se javila s konstatacijom da joj gradonačelnik nije odgovorio na pitanje te kako nije zadovoljna s odgovorom. „Vi ste u Skupštini već 4-6 godina i nikad niste zadovoljni odgovorom. Ako ovako nastavite bit ćete za 10 do 12 godina prava toliko ozbiljna protukandidatkinja za gradonačelnika da ću se ja tresti od straha“, kaže Bandić . Zastupnici Mađerić je obećao pisani odgovor u EU projektima, ali je napomeno da Grad Zagreb ima najkvalitetniju Gradsku upravu i stručnjake koji će znati iskoristiti sredstva Unije.

Načelnik glavnog grada BiH

„Mogao sam se ja kandidirati i za načelnika Gruda, ali nisam. Kandidirao sam se za gradonačelnika Zagreba zato što je to najbolji i najveći grad u kojem rade i najbolji stručnjaci“, zaključio je. To je odmah bio šlagvort za potpredsjednika Skupštine Andriju Mikulića (HDZ), koji mu je poručio da bi u tom slučaju Grude postale glavni Grad Bosne i Hercegovine. Njega je zanimala financijska slika u Zagrebačkom holdingu. „Stalno govorite da su financije Holdinga sređene. Otkuda i zašto su onda u prosincu 2013. podignuta tri kredita (jedan od 15 milijuna eura, drugi od 20 milijuna eura i treći od 100 milijuna kuna)?“

„Dobit ćete pisano izvješće o tome što smo radili na razvalinama Holdinga za koje i vi snosite odgovornost, ali ste sada to prešutjeli jer vam ne odgovara. Kada ste vidjeli kuda je sve otišlo, onda ste se povukli i ostavili SDP-u da grize tu kiselu jabuku. Ukratko, kredite smo podigli da možemo nastaviti poslovanje i da se građanima ne povećaju cijene usluga“, rekao je gradonačelnik Bandić.

Odgovarajući na upit Marija Župana (HDZ) gradonačelnik je najavio da će i preostalih 23 000 kućanstava koja još nisu spojena na vodovodnu mrežu biti spojena do kraja godine. Župan je također ukazao da je 15 Mjesnih odbora u Resniku iskazalo protivljenje protiv gradnja Centra za gospodarenje otpadom na njihovom području.

„Vi ste sad tamo postavili svoje ljude pa ćete biti protiv, ja ću biti za, a građani će na kraju odlučiti“, bio je Bandićev odgovor.

Cibonine dubioze

HNS-ovac Tomislav Stojak izrazio je želju da Košarkaški klub Cibona kao simbol Zagreba ponovno postane respektabilan košarkaški klub na europskoj razini. Zatražio je financijsko izvješće iz Cibone, a zanimalo ga je i što je s prostorima koji su bili u vlasništvu Cibone, kao i jesu li s bivšim igračima potpisani ugovori o podmirivanju njihovih dugova. Gradonačelnik je odvratio kako je od Cibone naslijeđeno 90 milijuna kuna duga te da se nema novaca da bi se od Cibone napravilo Barcelonu ili Olympiakos. „Nema sponzora, a ni Grad nema  novaca, ali od sada ćemo se oslanjati na domaće snage. Više nećemo plaćati pojedince iz inozemstva koji će nam obećavati čuda u šest mjeseci i klub će biti dobar koliko to može biti s novcima koje imamo“, rekao je gradonačelnik i dodao  da je ugovorom o saniranju Grad preuzeo 20 milijuna kuna Ciboninih dugova, a Grad bi trebao preuzeti sve Cibonine nekretnine. Kad je riječ o prostoru diskoteke Saloon, koji je također potpadao pod Cibonine nekretnine, obećao je Stojaku pisani odgovor.

Peru Semrena (HDZ) zanimalo je što će se sve graditi i koji će se objekti obnoviti povodom održavanja Europskih sveučilišnih igara 2016. kojima su domaćini Zagreb i Rijeka. Gradonačelnik je odgovorio da su zasad jedino sigurni rekonstrukcija Doma sportova, gradnja polivalentne dvorane u sklopu Kineziološkog fakulteta, uredit će se oko osam sportskih dvorana, a trebalo bi izgraditi i ragbi igralište.

„Nasamarili me!“

Ivan Tepeš (HSP-AS)  je izrazio čuđenje kako je Lukoilova benzinska postaja na Oporovečkoj koju je otvorio gradonačelnik dobila uporabnu dozvolu iako je ilegalno prikopčana na vodoopskrbnu mrežu te je postavio pitanje na koji će način biti obračunata potrošena voda s obzirom da stanica nema vodomjer.

„Meni je stvarno žao, ako je to točno. Ako je tako, onda ću se javno ispričati zagrebačkoj javnosti jer su me ovdje nasamarili, ali onda ni drugi – oni koji su za to odgovorni –  neće proći bez posljedica“, rekao je gradonačelnik i najavio da će i ubuduće otvarati objekte u kojima se otvori makar i jedno radno mjesto.

Premda je u zadnjih 14 godina puno toga napravljeno po pitanju vodoopskrbe i odvodnje,  7 do 8 % građana još nije priključeno na vodovod, a 10 do 12 % ih nema priključak na kanalizaciju, ustvrdio je  Davor Bernardić i zatražio da se gradskim zastupnicima dostavi akcijski plan za vodoopskrbu i odvodnju.  Bandić je obećao da će gradski zastupnici dobiti akcijski plan s točnim tempom i dinamikom priključivanja objekata na vodovodnu i kanalizacijsku mrežu.

Boris Jagačić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni