Najavljen 32. polumaraton Ivan Starek

Najavljen 32. polumaraton Ivan Starek

„Utrka se održava na sam Svjetski dan trčanja, a tri dana kasnije je Svjetski dan šećerne bolesti. Stoga se ne može se prigodnije, nego aktivno trčeći proslaviti Svjetski dan trčanja i istovremeno uživati na Jarunu“, rekao je Andrija Damjanović, član IO-a AK Maksimir

Atletski klub Maksimir je u ponedjeljak u zgradi Gradske uprave najavio 32. polumaraton Ivan Starek koji će se održati 11. studenoga s početkom u 10:55 na zagrebačkom Jarunu.

Polumaraton se održava u čast legendarnog trkača Ivana Stareka, a sastoji se od utrke na 5 km, odnosno rolerske petice, utrke na 10 km, jarunske desetke i utrke na 21 km.

Jedan od ciljeva polumaratona je promicanje sportske rekreacije, unaprijeđenje zdravlja i kvalitete življenja te će svi sudionici moći izmjeriti tlak, šećer u krvi i provjeriti vid. Ovo sportsko-zdravstveno događanje organizira AK Maksimir u suradnji s Veleučilištem Velika Gorica i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

„Utrka se održava na sam Svjetski dan trčanja, a tri dana kasnije je Svjetski dan šećerne bolesti. Stoga se ne može se prigodnije, nego aktivno trčeći proslaviti Svjetski dan trčanja i istovremeno uživati na Jarunu“, rekao je Andrija Damjanović, član izvršnog odbora AK Maksimir.

Predsjednik AK Maksimir Ante Blažanin je istaknuo kako je polumaraton svake godine sve kvalitetniji, bolje organiziran i sve više građana u njemu sudjeluje, a ove godine se očekuje oko tisuću sudionika. Prijave za sudjelovanje na polumaratonu su otvorene do kraja tjedna, odnosno do subote te će svi sudionici dobiti poklon pakete u kojem su i majice za trčanje.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“ Zvonimir Šostar je izrazio zadovoljstvo što će djelatnici sudjelovati u ovom događanju mjerenjem šećera u krvi sudionika, a desetak djelatnika će i trčati.

„Prevencija je najefikasniji oblik liječenja. Zadaća nas koji radimo u javnom zdravstvu je da promoviramo zdravlje. Kada govorimo o tjelesnoj neaktivnosti to je četvrti najvažniji rizik smrtnosti u svijetu. Drago mi je da je ova akcija povezana sa Svjetskim danom šećerne bolesti jer danas govorimo o njezinoj pandemiji. Cijeli svijet se bori sa šećernom bolesti koja je uzrokovana zbog tjelesne neaktivnosti i loših stilova života – od ishrane pa nadalje“, istaknuo je Šostar. Dodao je kako rezultati Eurobarometra za 2014. pokazuju da se čak 65 % građana Hrvatske se rijetko bavi tjelesnom aktivnošću ili sportom, a samo 9 % njih redovito. U događanje se uključuju djelatnici i studenti Veleučilišta Velika Gorica koji će provjeravati vid građana te će i trčati. Također i volonteri Zagrebačkog dijabetičkog društva će dijeliti savjete.

Član odbora AK Maksimir Boro Stipić koji je istrčao ukupno 102 maratona je rekao kako sve više građana u Zagrebu bavi rekreativnim trčanjem.

„Efekti trčanja su mnogobrojni. Osim zdravlja, neprocjenjivo je kad se nakon 5 kilometara trčanja počinje lučiti hormon sreće“, istaknuo je Stipić.

Pročelnik Gradskog ureda za sport Milan Pavelić pozvao je sve građane Zagreba da se uključe u polumaraton Ivan Starek.

„Grad Zagreb će uvijek stajati na raspolaganju dobrim utrkama pa tako i polumaratonu Ivan Starek„, poručio je Pavelić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni