Najava koncerta “Tri pisma iz Sarajeva” Gorana Bregovića

Najava koncerta “Tri pisma iz Sarajeva” Gorana Bregovića

Tri pisma iz Sarajeva originalno su pisana za baziliku Saint Denis u Parizu , a djelo je nastalo zahvaljujući tekstu s američke televizije CNN o starci koji je svakodnevno komunicira s Bogom 

U Palači Dverce održana je tiskovna konferencija povodom koncerta Tri pisma iz Sarajeva koji će se održati u četvrtak na Trgu kralja Tomislava. Na tiskovnoj konferenciji nazočili su maestro dirigent Krešimir Batinić, autor spomenutog koncerta Goran Bregović i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Moderator ove konferencije i kolega novinar, Branimir Pofuk, smatra kako će ovo biti vrhunac ovogodišnjeg Zagreb Classica, koji se događa unutar Zagrebačkog kulturnog ljeta, te kako će se nadmašiti prošlogodišnji rekord od pedeset tisuća posjetitelja.

Nakon uvodnih riječi moderatora, riječ je dobio maestro Batinić. Izjavio je na samom početku da je vrlo uzbuđen, budući da će biti dio ekipe koja će izvesti spomenutu kompoziciju Tri pisma iz Sarajeva. Nadodao je kako je na prvoj probi sve prošlo dobro, no ipak je istaknuo, da na probi nisu bili trubači i ženski zbor Bugarki i tri violinista. Smatra kako će nakon današnje generalne probe biti puno mirniji pred sutrašnji koncert. Zaključio je da se neizmjerno veseli sutrašnjem koncertu, budući da je ovakvo djelo nešto novo.

Osim maestra, o samoj skladbi govorio je Goran Bregović. Poznati umjetnik istaknuo je da je originalno djelo pisano za baziliku Saint Denis u Parizu te je izvođeno s brojnim filharmonijama širom svijeta. Bregović je pritom istaknuo  kako se ideja za ovo djelo rodila kada je čitao jedan tekst na internetskim stranicama američke televizije CNN-a. Riječ je, kako kaže, o židovskom starcu koji je četrdeset godina svakodnevno posjećivao Zid Plača, te ondje komunicirao s Bogom oko razumijevanja među religijama.

Pritom je nadodao: “Očito je da Bog nije predvidio da nas nauči da živimo zajedno. To je nešto što nam je ostavio da učimo sami”.

Smatra, kako u 21. stoljeću moramo naučiti živjeti u suživotu s drugima, te da su mu dvije glavne metafore bile Sarajevo i violina. Prvo spomenuti glavni grad BIH, smatra Bregović, je odraz da se u jedno vrijeme cijenimo, dok već u drugom pucamo jedni na druge. Druga metafora violina odražava poveznicu između sve tri religije. Osim govora o samom koncertu, osvrnuo se i na dobre odnose sa Zagrebačkom filharmonijom. Rekao je da je spomenuta kulturna institucija imala, ali i danas ima reputaciju koja je vrlo visoka.  Zaključno, Bregović je podsjetio kako će koncert započeti sistemom “izgubljenog janjeta”, po uzoru na romsku glazbu,  u kojem se traže pojedini muzičari.

Gradonačelnik Milan Bandić, na samom početku zahvalio se Goran Bregoviću što je došao u Zagreb, nakon nastupa s Bijelim Dugmetom. Smatra kako je skladba Tri pisma iz Sarajeva, upravo odraz onoga što jesu Zagreb i Sarajevo, odnosno multietnički i multikulturalan grad. Smatra kako se u svakom području, trebaju baviti samo oni najbolji u svom području, pa je time posebno istaknuo kako je Bregovićeva glazba nadišla prostore bivše Jugoslavije.  Pritom je nadodao, kako se nada kako će svi nakon konstituirajuće  Gradske skupštine, doći na spomenuti koncert. Pritom je gradonačelnik zaključio kako su rijetki  ljudi koji rade ono čime se bave iz ljubavi, te kako bi  sportaši trebali  govoriti jezikom sporta, glazbenici govorom glazbe, a političari jezikom naroda.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni