Naj Zagreb

Naj Zagreb

U Zagrebu, u zadnjih 60 godina nije izgrađena gotovo nijedna europski relevantna građevina. Još je Aleja skulptura možda jedini izvoran, europski relevantan, vizualni sadržaj u Zagrebu. Istovremeno i dokaz kako dobre zamisli ne moraju biti skupe

hanibal_salvaro
Hanibal Salvaro (Izvor: clujceramicsbiennale.com)

Prošle godine je zagrebački Advent proglašen najboljim u Europi. Godina dana je vrlo brzo prošla i novi Advent je tu. Tek je započeo i već pravimo usporedbe, komentiramo i padaju nam na pamet razne zamisli. A kako nije teško maštati to je polako izbila na površinu misao: Ako imamo NajAdvent zašto i Zagreb nebi bio NajZagreb, zašto nebi bio europska najmetropola.

A kako je Zagreb i jedna manja, ali zemljopisno sjajno smještena metropola onda može postati i europski najturističkija metropola. No da bi to postao treba biti najkulturniji, najobrazovaniji, najumjetničkiji, najotmjeniji, najskladniji, najglazbeniji, najzanimljiviji, najciviliziraniji, najsportskiji, najšarmantniji, najgastronomskiji, najotkačeniji, najotvoreniji, najtolerantniji, tj. najhrvatskiji i pun kozmopolitizma, grad najarhitekture, izvrsnog urbanizma i jasno funkcionalne prometne infrastrukture. U gotovo svemu NAJ.

Za sve ove puste ideje, osim mudrosti, mašte, znanja i talenta treba najprije stvoriti poticajnu atmosferu tj. shvatiti kako se puno toga može i sada napraviti i to bez velikih sredstava, ali treba izgraditi dugoročnu viziju naših stremljenja i ne zadovoljavati se nikada sa objašnjenjima tipa: Što možemo kada su takve naše realnosti i mogućnosti. Ili: Sastavit ćemo prioritete.

Za pola godine imamo nove izbore, za koje će kandidati nuditi uglavnom već izlizane, „umjerene“, „skromne“ i „racionalne“ programe. Zato što nešto drugo i drugačije ne znaju. Stoga ima smisla iskoristiti ovih pola godine za osmišljavanje programa NAJ ZAGREB. Pa neka programi iznjedre realizatore, a ne obratno.

Usput treba podsjetiti kako nitko ne bi posjećivao Firencu, Veneciju, Bern, St. Petersburg, Nürnberg, Pariz, Bruxelles, Peking, Sydney, New York, Barcelonu itd., da su robovali umjerenosti, skromnosti, racionalnosti, škrtosti i sličnim štetnim razmišljanjima. Oni su važni jer su imali raskošne vizije i razmišljanja iz kojih su proistekli raskošni i velebni rezultati. Ako već znamo kako, samo u Zagrebu, u zadnjih 60 godina nije izgrađena gotovo niti jedna europski relevantna građevina, tada se nameće nužnost nešto hitno promijeniti. Još je Aleja skulptura, prema zamisli pokojnog Ratka Petrića, možda jedini izvoran, europski relevantan, vizualni sadržaj u Zagrebu, koji je realiziran uz zanemarljiv trošak. I istovremeno dokaz kako dobre zamisli ne moraju biti skupe. Stoga bi, barem za važnije građevine, trebalo uvijek raspisivati međunarodne natječaje, koji ne traju samo dva mjeseca, i voditi računa tko su članovi žirija, koji bi također morao biti međunarodan.

Ovime pokušavam otvoriti javnu raspravu, te molim za prijedloge što i kako napraviti, pa i zašto a možda i kada.

Hanibal Salvaro, Art Director
LADICA Fine Arts & Design Center

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni