Nagradom Soljačić i priznanjima MZO-a nagrađeni najuspješniji na državnoj maturi

Nagradom Soljačić i priznanjima MZO-a nagrađeni najuspješniji na državnoj maturi

„Uspjesi maturanata obvezuju Ministarstvo da nastavi rad na reformi obrazovanja i ulaganja u znanost, ali uspjeh obvezuje maturante da budu glas svoje generacije i sudjeluju u izgradnji ne samo svojih potencijala, nego da svoja iskustva ugrađuju u procese znanosti i gospodarstva”, rekla je ministrica Divjak

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u utorak je održana svečana dodjela Nagrade Soljačić i posebnih priznanja MZO-a.

Nagradu Soljačić u iznosu od 5 tisuća američkih dolara ove godine osvojila je učenica 3. gimnazije iz Splita, a posebnim priznanjima i financijskim iznosom od 2.500 kuna MZO je nagradilo 28 maturanata iz cijele Hrvatske koji su postigli najbolje rezultate na državnoj maturi.

Najboljim maturantima Nagradu Soljačić i priznanja su uručili ugledni hrvatski znanstvenik Marin Soljačić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Čestitajući nagrađenim maturantima ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je rekla kako izvrsnost može pomoći razvoju Hrvatske što će omogućiti mladima da nastave karijeru u svojoj zemlji. Naglasila je kako najbolji maturanti moraju imati visoku razinu znanja i vještima, ali i posvećenost i fokusiranost u ograničenom vremenu koliko matura traje. Ministrica smatra da i kreativnost važan element za najbolje maturante.

„Kapaciteti,kompetencija, kreativnost i posvećenost su četiri komponente koje želimo ugraditi i poticati u reformskim procesima kako u obrazovnim politikama, tako i politikama u znanosti. Poticanje izvornosti nije priklanjanje elitizmu, nego je put razvoju punih potencijala učenika i studenata. Povezanost znanosti i obrazovanja, jedinstvo znanstvenog istraživanja i poučavanja od najranijih godina u školama sve do poslijediplomskih studija treba poticati. Istraživačko učenje, kreativnost i problemski pristup je put do uspjeha i to ugrađujemo u reformske procese“, istaknula je ministrica Divjak. Dodala je kako rezultati najboljih maturanata obvezuju Ministarstvo, Vladu da osiguraju prilike za razvoj karijere mladih prvenstveno u Hrvatskoj. Spomenula je STEM stipendije i za brucoše te je osigurano 3 400 takvih stipendija koje će sigurno koristiti i nagrađeni maturanti.

„Ovi uspjesi maturanata obvezuju Ministarstvo da nastavi rad na reformi obrazovanja i ulaganja u znanost, ali uspjeh obvezuje maturante da budu glas svoje generacije i da sudjeluju u izgradnji ne samo svojih potencijala, nego da svoja iskustva ugrađuju u procese znanosti i gospodarstva”, rekla je ministrica Divjak.

Utemeljitelj Nagrade Soljačić, redovni profesor na Odsjeku fizike Massachusetts Institute of technology (MIT) Marin Soljačić izrazio je zadovoljstvo što Nagradu dodjeljuje četvrtu godinu za redom.

„Za mene je ovo jedan od najsretnijih dana u godini kada vidim koliko Hrvatska ima motiviranih i talentiranih mladih ljudi, kada vidim koliko u njima ima energije. Oni osiguravaju da Hrvatska ima blistavu budućnost“, istaknuo je profesor Soljačić. Tijekom svoje znanstvene karijere u SAD-u je dobio mnoge značajne nagrade koje su mu bile poticaj za daljnji rad. Nažalost, u Hrvatskoj takvih nagrada nije bilo mnogo te je rekao kako je odlučio da kada bude u financijskoj mogućnost da inicira nagrade kojima će motivirati mlade ljude, ali i da potakne druge imućne ljude da nagrađuju njihov rad i trud.

Maturantica Klara Tomašković

Dobitnica Nagrade Soljačić Iva Madunić iznimno je ponosna na Nagradu. Na državnoj maturi je riješila 100 posto ispita iz matematike i fizike na višoj razini te ispit iz hrvatskog i engleskog jezika više od 90 posto.

„Vrlo sam uzbuđena zbog Nagrade. To je kruna mog obrazovanja i poticaj je da u budućnosti budem što bolja. Upisala sam računarstvo na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Nadam se da ću biti uspješna i na fakultetu i u karijeri“, rekla je za ZG-magazin Iva Madunić.

Zagrepčanka Klara Tomašković završila je XV. gimnaziju, a nagrađena je posebnim priznanjem Ministarstva i iznosom od 2.500 kuna.

„Ovo priznanje mi pokazuje da u Hrvatskoj postoje oni koji brinu za mlade koji postižu visoke rezultate na testovima znanja, prije svega na maturi. To mi je poticaj u daljnjem radu i učenju. Upisala sam Fakultet Elektrotehnike i strojarstva, a kasnije su sve opcije otvorene. No nadam se da ću nakon završetka svoju karijeru nastaviti u Hrvatskoj. Odabrala sam FER, jer postoji mnogo prilika da se, u sklopu računarstva i elektrotehnike unaprijedi društvo i naši životi“ rekla je nagrađena maturantica. Dodala je kako je važno da mladi pokažu interes za nešto određeno i da budu uspješni u učenju, jer će rezultati uslijediti sami od sebe.

Priznanje MZO-a i iznos od 2.500 kuna dobila je maturantica V. gimnazije iz Zagreba Mirna Reljić.

„To je potvrda mog rada kroz četverogodišnje obrazovanje. Upisala sam molekularnu bilologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu te planiram jednu godinu studija završiti u inozemstvu. Svoju karieru vidim u nekom istraživačkom insitutu u inozemstvu“, rekla je Mirna Reljić.

Zagrepčanin Andrej Jurman koji je završio XV. gimnaziju i upisao Fakultet elektrotehnike i računarstva nagrađen je posebnim priznanjem MZO-a i iznosom od 2.500 kuna.

„Sretan sam što se dodjeljuju nagrade i priznanja. Mlade treba nagrađivati i poduprijeti. Nadam se da će se to i nastaviti, ali treba više ulagati u mlade i nagrađivati i više učenika koji su blizu našim rezultatima, ali su neprepoznati“, rekao je Andrej Jurman.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni