Nagrađeni policajci koji su spasili život migrantici i njenom djetetu

Nagrađeni policajci koji su spasili život migrantici i njenom djetetu

(Policajac Blaž Jakšić i službeni pas Lord)

„Drago mi je da smo spasili život Palestinke i njezinog nerođenog djeteta. U policiji sam osam godina i prvi put sam bio u situaciji da spasim nečiji život. Ova medalja je poticaj za daljnji rad”, rekao je za ZG- magazin policajac Blaž Jakšić

Tekst i foto: Ivana Vranješ

Na Policijskoj akademiji u utorak je svečano obilježen Dan policije i blagdan njihovog zaštitnika svetog Mihovila . Tom prigodom prikazan je film o hrvatskoj policiji – ATJ Lučko, a svečanost je uveličao nastup Klape “Sveti Mihovil”.

U prigodnom govoru glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je da je ovu godinu policija obavljala svoju dužnost u izazovnim okolnostima zbog Covid-19 pandemije, ali i potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka. Istaknuo je da je policija iz zdravstveni sustav, civilnu zaštitu, vatrogastvo podnijela ogroman teret u dosad neviđenim zdravstvenim okolnostima te je unatoč izloženosti zarazi koronavirusom obavljala zadatke vrlo profesionalno.

„Stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj je na visokoj razini o čemu govore statistički pokazatelji, analize i brojne ankete kojima se građane ispituje o osjećaju osobne sigurnosti“, ustvrdio je Milina.

Istaknuo je i da tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europe besprijekorno obavljenim aktivnostima u djelokrugu svog rada policija na međunarodnoj razini ojačala status aktivnog sudionika i bitnog čimbenika europske sigurnosti. Također je policija tijekom godine provela niz operativnih akcija na međunarodnoj i nacionalnoj razini u kojima su uhićeni pripadnici kriminalnih skupina, a ostvarila je i brojne preventivne aktivnosti, od zaštite najmlađih u prometu do zaštite ranjivih skupina. Milina je istaknuo važnost sustavnog ulaganja u sve rodove policije i stvaranje suvremenih policijskih snaga te je najavio početak tečaja za novi naraštaj hrvatske policije.

Čestitajući Dan policije ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je zahvalio policijskim djelatnicima na njihovom radu u promijenjenim oklonostima koje, kako je rekao, nitko nije mogao predvidjeti. Spomenuo je da je nakon zagrebačkog potresa na terenu dnevno bilo 7000 tisuća policajaca i 18.000 tisuća temeljnih operativnih snaga civilne zaštite.

„Hrvatska policija svoj posao radi odgovorno i profesionalno fokusirano na prioritetne probleme, među kojima posebno ističem borbu protiv krijumčarenja ljudi u kombinaciji sa nezakonitim migracijama te odlučno iskorjenjivanje korupcije. Covid-19 i zagrebački potres dodatno su potvrdili da je sustav unutarnjih poslova nužno neprekidno usklađivati sa zahtjevima vremena“, izjavio je ministar Božinović. Naglasio je da se započinje s reformom kako bi se sustav osuvremenio i efikasno pripremio za nadolazeće izazove.

„Glavni cilj nam je ojačati operativu i policijske postaje, a smanjiti birokratizaciju poslova. Naglasak ćemo staviti na digitalizaciju i efikasnost rada te modernizaciju sustava civilne zaštite“, poručio je ministar Božinović.

U sklopu svečanosti najboljim policijskim djelatnicima dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja MUP-a. Među dobitnicima medalje za izuzetan pothvat su policijski službenici Blaž Jakšić i Vitomir Penava iz Postaje granične policije Tovarnik. Oni su tijekom granične kontrole u nepovoljnim vremenskim uvjetima i uz pomoć službenog psa Lorda u teretnom vlaku pronašli šest migranata, među kojima i jednu trudnicu koja nije pokazivala znakove života. Njihovom hitnom intervencijom trudnici je pružena pomoć te je hospitalizirana.

„Drago mi je da smo spasili život Palestinke i njezinog nerođenog djeteta. U policiji sam osam godina i prvi put sam bio u situaciji da spasim nečiji život. Ova medalja je poticaj za daljnji rad”, rekao je za ZG- magazin policajac Blaž Jakšić. Njegov kolega Vitomir Penava je istaknuo da mu laska dobivena medalja, ali smatra da se radilo o svakodnevnom policijskom poslu te bi i druge kolege na njegovom mjestu učinile isto.

Zahvalnicu MUP-a je dobio djelatnik Zagrebačkog holdinga Podružnice Čistoća Josip Smiljčić, koji je ranjen dok je sprječavao krađu parkiranog automobila.

„Dogodilo se sve u sekundi i nisam razmišljao kad je trebalo spriječiti krađu automobila. Ponovno bih to učinio. Puno mi znači zahvalnica MUP-a i ponosan sam nju. Danas se osjećam kao da sam jedan od ovih hrabrih policajaca”, rekao je za ZG-magazin Smiljčić.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni