Nagrađeni najbolji novinarski radovi na temu okoliša

Nagrađeni najbolji novinarski radovi na temu okoliša

Nagrada “Velebitska degenija” sastoji se od novčanog iznosa u visini od 10.000 kuna i plakete

U Novinarskom domu danas je svečano dodijeljena Velebitska degenija, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode u pisanom, internetskom i televizijskom novinarstvu te novinskoj fotografiji u 2017. godini.

Prva nagrada Velebitska degenija dodijeljena je 1999. godine i od tada se kontinuirano dodjeljuje već 20. godinu za tri područja (TV, tisak i internet), a prije dvije godine uvedena je i nagrada u kategoriji najbolje novinske fotografije.

Godišnju nagradu za najbolje novinarske radove u zaštiti okoliša Velebitska degenija, pokrenuli su 1998. godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je prije dvije godine naslijedila druga članica HEP grupe – HEP Opskrba.

U kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu dobitnica je Vedrana Simičević, novinarka Novog lista za tekst Krijumčari prijete podzemnoj bioraznolikosti Balkana, koji je objavljen u časopisu Science.

S obzirom na velik broj kvalitetnih televizijskih priloga u toj su kategoriji dodijeljene dvije ravnopravne nagrade. Dobitnik nagrade za seriju od tri tematski povezana priloga novinar je RTL-a Goran Latković koji je pratio slučaj nesavjesnog i nelegalnog odlaganja potencijalno opasnog otpada iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda. Drugu nagradu zajednički su dobili autori priloga emitiranih u emisiji Hrvatske radiotelevizije Eko Zona. Urednik emisije Mladen Iličković autor je reportaža o divljem odlagalištu građevinskog otpada na otoku Silbi i o problemu apartmanizacije i ispuštanja otpadnih voda u Nacionalnom Parku Plitvička Jezera te posebno zapažene reportaže Njemački pročistači otpadnih voda. Novinarka Snježana Babić također je autorica triju prijavljenih radova, među kojima se izdvaja reportaža o mogućnostima recikliranja građevinskog otpada.

Ocjenjivački sud najboljom je ocijenio naslovnu fotografiju reportaže Priča o istarskim divovima – doktor za tisućljetna stabla, autora Mladena Stubljara. Fotoreportaža je objavljena u časopisu Maslina. Nagrada za najbolje radove emitirane u radijskom programu ove godine nije dodijeljena.

Uzvanicima na jubilarnoj 20. dodjeli nagrade, obratili su se Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Petar Sprčić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., i Silva Celebrini, predsjednica Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i predsjednica Ocjenjivačkog odbora nagrade Velebitska degenija.

Petar Sprčić, član Uprave HEP-a d.d., čestitajući svim dobitnicima poručio je kako je svima u interesu da Hrvatska razumno, ali odlučno krene u izgradnju niskougljične energetike i drugih sektora odgovornih za emisije stakleničkih plinova, zbog čega HEP i prije donošenja niskougljične strategije provodi projekte koji će se uklopiti i biti oslonac te strategije.

Nagrada Velebitska degenija sastoji se od novčanog iznosa u visini od 10.000 kuna i plakete. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni