Nagrađene najuspješnije škole u sakupljanju papira

Nagrađene najuspješnije škole u sakupljanju papira

U proteklih osam godina učenici od sječe spasili 24 tisuće stabala

(Foto: Ilustracija)

Usprkos izazovnoj školskoj godini i činjenici da su dobar dio nastave pratili online, školarci s područja Zagrebačke županije pokazali su da se drže dobrih navika. Tako su u 61 matičnoj i područnoj osnovnoj školi na području Zagrebačke županije prikupili 162.860 kg starog papira i od sječe sačuvali 3257 stabala.

Akcija sakupljanja papira trajala je od 9. rujna 2019. godine do 26. lipnja 2020. godine, a u njoj je sudjelovalo 20.403 učenika.

Tradicionalno, Zagrebačka županija je za najuspješnije škole osiguravala informatičku opremu, a ove godine za sedam najuspješnijih škola stižu novčane nagrade – po 15.000 kuna za nabavu opreme po izboru.

I ove godine najviše staroga papira po učeniku – 425,58 kilograma prikupila je Područna škola Rakitovec. U PŠ Dubranec prikupljeno je 265,41 kilograma, u PŠ Buševec u Vukovini 220,54 kilograma, u PŠ Donja Kupčina u Pisarovini 204,14 kilograma, u PŠ Pojatno prikupljeno je 142,79 kilograma, u PŠ Donja Lomnica 120,19 kilograma, a u PŠ Mraclin 117,40 kilograma papira po učeniku.

Valja istaknuti kako je PŠ Rakitovec koja je godinama „prvak“ u sakupljanju starog papira u Zagrebačkoj županiji, ove godine dodijeljen zlatni status međunarodnih Ekoškola.

Papir je sirovina koja se izvrsno reciklira i na taj način vraća u svakodnevnu uporabu čime se štedi energija, čuvaju šume i značajno smanjuje onečišćenje vode i zraka. Jednom tonom starog papira od sječe se spasi 20 stabala. Naši učenici u proteklih osam godina prikupili su gotovo 1,2 milijuna kilograma papira i tako od sječe spasili oko 24 tisuće stabala. Jednu zaista veliku šumu!

Projekt sakupljanja starog papira Zagrebačka županija provodi u suradnji s tvrtkom DS Smith Unijapapir Croatia d.o.o. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni