Nagrade za najviši umjetnički doprinos Festivalu sv. Marka

Nagrade za najviši umjetnički doprinos Festivalu sv. Marka

Festival sv. Marka koji njeguje sve oblike komorne glazbe kroz svih je 16 godina svog održavanja nerijetko donosio novine koje su posebna vrijednost za koncertnu tradiciju sredine u kojoj se događaju

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor danas je uručio Nagrade Neven umjetnicima koji su dali najviši umjetnički doprinos Festivalu sv. Marka, koji se u Zagrebu održavao od kraja travnja do početka svibnja. Nagrada utemeljena ove godine nosi ime Nevena Valenta, preminulog ravnatelja i utemeljitelja Festivala. Dodjela je priređena u Galeriji Kristofor Stanković, u Staroj gradskoj vijećnici, a njezini dobitnici su vokalni i instrumentalni umjetnici. Od vokalnih to su: sopranistica Martina Zadro, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić, tenor Dejan Vrbančić i bas Giorgio Surian, a od instrumentalnih: pijanistica Katarina Krpan, violinist Sreten Krstić i violončelistica Monika Leskovar. Samoj dodjeli prisustvovale su tri umjetnice, dok će ostalima Nagrada biti uručena naknadno.

Festival sv. Marka koji njeguje sve oblike komorne glazbe kroz svih je 16 godina svog održavanja nerijetko donosio novine koje su posebna vrijednost za koncertnu tradiciju sredine u kojoj se događaju, istaknuo je predsjednik Ocjenjivačkog suda Festivala, maestro Vladimir Kranjčević. Ove godine takva je novina bila prva integralna izvedba zbirke od 25 pjesama za četiri glasa i glasovirski trio koje je Ludwig van Beethoven prvi put objavio 1882. godine pod nazivom Škotske pjesme.

Kranjčević je napomenuo da pomalo čudi činjenica da ova zbirka prije toga nikada nije u cjelini i u originalnom sastavu izvedena u našem gradu iako Zagreb ima dugu tradiciju izvođenja djela Ludwiga van Beethovena. No to je ispravljeno 26. travnja u dvorani Muzeja Mimara.

Predsjednik Gradske skupštine čestitao je dobitnicima i najavio da će Skupština i dalje, u skladu sa svojim financijskim mogućnostima podupirati ovakva događanja. Ustvrdio je da je Zagreb poznat po svojoj tradiciji i kulturi koju treba poticati, ali je napomenuo da će i ovdje biti u skladu s izrekom „koliko novaca, toliko muzike“. (B. J.)