Nagrade Vladimir Nazor za najbolja ostvarenja u 2016.godini

Nagrade Vladimir Nazor za najbolja ostvarenja u 2016.godini

piše: Matej Knežević

Ministarstvo kulture i odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici u srijedu donijelo je odluku o dobitnicima „Nagrade Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2016. godini.U kategoriji književnost, nagradu za životno djelo dobio je akademik Dubravko Jelčić, dok je godišnju nagradu dobio akademik Krešimir Nemec za monografiju Gospodar priče: Poetika Ive Andrića.

U kategoriji glazbe, nagradu za životno djelo pripalo je profesoru emeritusum ali i poznatom hrvatskom dirigentu Vladimiru Kranjčeviću. On je, naime, pred dva tjedna oprostio od dirigiranja u zagrebačkom HNK. Važno je istaknuti i to kako je Maestro Kranjčević u svojoj dugoj karijeri bio  šef-dirigent: Komornog orkestra Vatroslav Lisinski , Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić , Mješovitog zbora HRT-a , Zagrebačkih madrigalista (1980.-1985.), te mnogih drugih. Osim njega, godišnja nagrada iz područja glazbe  otišla je u ruke Rubena Dalibaltayana za diskografsko ostvarenje Blagoje Bersau kategoriji za klavir.

Što se filmske umjetnosti tiče,  nagradu za životno djelo je dobio Božidar Smiljanić  Ovog zagrebačkog glumca, publika je prvi puta upoznala u filmu Sinji galeb u ulozi Pere, dok je od novijeg datuma uloga  Hrvoja Kralja ,u filmu Rajka Grlića,  Ustav Republike Hrvatske. Sa druge strane, godišnju nagradu dobila je redateljica Hana Jušić za scenarij i režiju u filmu Ne gledaj mi u pijat.

U području likovne i primijenjene umjetnosti za životno djelo Nagradu Vladimir Nazor dobio je slikar Eugen Feller, dok je godišnjom nagradom istaknut akademski kipar Peruško Bogdanić za izložbu ‘Kipar Bogdanić u sinkronijskom čitanju’, održanu u Galeriji umjetnina Slavonskog Broda. Takpđer u kategoriji kazališne umjetnosti nagrađen je glumac i režiser Mustafa Nadarević, a godišnju je nagradu dobila baletna solistica Iva Vitić Gaimero za ulogu Julije u baletu ‘Romeo i Julija’.

Posljednja kategorija ove nagrade  je arhitektura i urbanizam. Nagradu za životno djelo dobio je akademik Branko Kincl. Ovaj proslavljeni arhitekt u Zagrebu je ostavio brojne radove, od kojih definitivno treba izdvojiti stambeno-poslovna-zgrada Martinovka, uređenje pješačke zone u Masarykovo, stadion Maksimir,  Jarunski most, ali i brojne druge. Kao posljednji nagrađeni su Vjera Bakić koja je u suautorstvu sa Matthiasem Kulstrunkom  ostvarila projekt za Bazenski kompleks Svetice

Konačno , istaknimo, i to kako će nagrade će biti urućene 14.lipnja u Hrvatskom državnom arhivu, te kako će nagrade podijeliti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.