Nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ dr. Ivan Šreter

Nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ dr. Ivan Šreter

U Pakracu 13. svibnja (subota) u 12 sati u prostorijama Gradske knjižnice Pakrac (Trg dr. Franje Tuđmana 1) Zaklada “Dr. Ivan Šreter” i Časopis Jezik, časopis za kulturu hrvatskoga književnog jezika, upriličuju svečanu i javnu dodjelu nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ u 2016. , nagrade “Dr. Ivan Šreter”.

Ovo je deseta obljetnica dodjele nagrade na natječaju koji provodi časopis Jezik, a pod pokroviteljstvom Šreterove zaklade. U spomen na dr. Ivana Šretera koji je rođeni Pakračanin, a ubijen je u Domovinskom ratu kao hrvatski domoljub i jezični mučenik, nagrada nosi njegovo ime. U Jugoslaviji je dr. Šreter bio osuđen zbog hrvatskoga jezika. U bolnički list upisao je jednomu bolesniku da je umirovljeni časnik, a ovaj ga je tužio i javno vrijeđao jer je on bio oficir JNA pa onda i penzionosani oficir. Riječima umirovljeni časnik, Šreter mu je, kako je pisalo u tužbi,  povrijedio osjećaje.

Na natječaj je prijavljeno stotinjak riječi i Povjerenstvo za izbor najbolje nove hrvatske riječi (članovi: Jasna Horvat, Hrvoje Hitrec, Igor Čatić, Zvonimir Jakobović, Mario Grčević, Nataša Bašić, Mile Mamić, predsjednica Sanda Ham) izabralo je tri nove riječi.  Četiri su dobitnika jer 2. nagradu dijele dvoje, a takva je dodjela nagrade, kao i osobe kojima se dodjeljuje, po mnogo čemu neobična i nije se do sada dogodila. Nagrađene riječi bit će proglašene na dodjeli, a tako i imena dobitnika.

Nagrade su novčane, 1. nagrada 5 000 kn, 2. nagrada 3 000 kn, 3. nagrada 1 500 kn, a uz novčane nagrade dodjeljuju se i kipići dr. Šretera akademskoga kipara Tonka Fabrisa i diplome.

Gostima iz Osijeka, Zagreba, Varaždina i Pakraca obratit će pozdravnim riječima upravitelj Zaklade ”Dr. Ivan Šreter” Damir Foretić i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević; prigodne će govore o hrvatskom jeziku održati Igor Čatić, Nataša Bašić i Hrvoje Hitrec, predsjednica će Povjerenstva i glavna urednica Jezika Sanda Ham podsjetiti na prošlih deset godina dodjele Šreterove nagrade. Pročitat će se sastavci dviju učenica iz OŠ Smiljevac iz Zadra o novim hrvatskim riječima (i s novim riječima), upoznati s novonagrađenim riječima i dobitnicima uručiti nagrade. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni