Nagrada VAM dodijeljena liječnici Sanji Štingl-Vlašić

Nagrada VAM dodijeljena liječnici Sanji Štingl-Vlašić

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU u subotu je u Staroj gradskoj vijećnici dodijelila Nagradu Vesna Andrijević Matovac (Nagrada VAM) za 2019. godinu ginekologinji iz Gline Sanji Štingl- Vlašić.

Prestižna nagrada je dodijeljena za neposredno pružanje pomoći bolesnici tijekom trudnoće i liječenja, prikupljanje pomoći za njezino novorođenče, brigu o ženama iz okruženja, organizaciju aktivnosti u zajednici koje promiču prevenciju i zaštitu zdravlja žena te za osnivanje udruge za pomoć ženama oboljelima od raka dojke Sveta Agata Glina.

Liječnicu je za Nagradu VAM predložila njezina pacijentica Svjetlana Marinković.

„Gospođi Marinković sam pomogla profesionalno, radila sam svoj posao, a pomogla sam joj i na drugi način u životu, jer se očekivalo od svakog da to učini. Pomogla je i zajednica i uvijek joj svi stojimo na raspolaganju“, rekla je doktorica Štingl-Vlašić. Dodala je da je iznenađena nagradom jer ju za svoj rad nije očekivala, niti razmišlja o bilo kakvom priznanju, ali je poručila da će joj nagrada biti daljnji poticaj.

„Lijepo je kad netko primijeti vaš rad u zajednici, da je to korisno drugima. Zbog toga sam sretna“, istaknula je glinska liječnica.

Svjetlana Marinković je, kako kaže, neizmjerno zahvalna doktorici Štingl-Vlašić za pruženu zdravstvenu skrb.

„U petom mjesecu trudnoće po drugi put mi je dijagnosticiran karcinom dojke. To sam jako teško prihvatila, ali sam se borila. Doktorica Štingl-Vlašić mi je pružila iznimnu skrb, napravila je velika djela za moje dijete i mene, jer je bilo upitno hoćemo li ostati živi. Sretna sam i ponosna što je moje pismo potaknulo da se doktorici dodijeli nagrada“, izjavila je Marinković. Dodala je da je danas njezino zdravstveno stanje dobro, a život joj ispunjava i dvogodišnji sin. Poručila je da se sve može kad se hoće, pa čak i pobijediti karcinom te je važno kroz život ići s osmijehom, kao što je ona činila u bolesti.

Predsjednica Udruge SVE za NJU Alemka Balenović istaknula je da su ponosni što je devetu godinu zaredom dodijeljena nagrada u spomen na osnivačicu i prvu predsjednicu Udruge Vesnu Andrijević- Matovac, koja je 2011. preminula od karcinoma dojke.

„Drago nam je da se na dodjeli nagrade okupe ljudi u velikom broju. Na taj način pruža se potpora svim oboljelim ženama, a time i zdravstvenoj zaštiti i prevenciji raka dojke“, rekla je Balenović. Istaknula je da prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo godišnje u Hrvatskoj od karcinoma dojke oboli 2400 žena, a umre ih oko 1000.

„Dobro je da se brojke ne kreću na višim razinama što znači da se prevencija dobro provodi. Postoje preventivni programi, mamografija za žene nakon 50. do 65. godine života. Također, javnozdravstvenim akcijama Danom narcisa, obično u ožujku i Danom ružičaste vrpce u listopadu potiče se svijest žena za prevenciju raka dojke“, dodala je doktorica Balenović.

Podršku oboljelim ženama svojim su dolaskom na svečanost dali ministar zdravstva Vili Beroš, predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

MInistar Beroš je nalgasio da je borba s onkološkim bolestima u fokusu Europske unije, ali i Hrvatske. Podsjetio je da će uskoro zaživjeti nacionalni plan u borbi protiv ove bolesti te naglasio značaj širenja svijesti o važnosti prevencije i adekvatnog liječenja. Građane je pozvao da se odazivaju na pozive za preglede koje dobivaju na kućne adrese jer oni spašavaju život.

Uz prigodan glazbeni program svečana dodjela Nagrade VAM održana je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni