Nagrada “Nada Dimić” pripala Sanji Iveković i Igoru Grubiću

Nagrada “Nada Dimić” pripala Sanji Iveković i Igoru Grubiću

Fotografije: Marijo Škrinjar

Na Trgu žrtava fašizma ispred Doma hrvatskih likovnih umjetnika, u srijedu su dodijeljene nagrade “Nada Dimić”. Ove godine nagrađeni su  Sanja Iveković i Igor Grubić. Sanja Iveković, prema mišljenju žirija, nagradu je zaslužila za ciklus radova inspiriranih revolucionarnim idejama Rose Luxemburg, dok je Igor Grubić nagrađen za poetski dokumentarni film Spomenik posvećen srušenim, zapuštenim i u zaborav gurnutim spomenicima NOB-a.

Dobitnici nagrada i žiri

Važno je istaknuti, kako su u inicijalnoj skupini za osnivanje i dodjelu nagrade “Nada Dimić” sudjelovali Zvonimir Dobrović, Bruno Isaković, Vesna Kesić, Sonja Leboš i Eugen Jakovčić. Osim toga, nagrada se ponovno dodjeljuje, budući je tijekom 1990.-ih  istoimena nagrada bila ukinuta. Iako je nagrada zamišljena da bude dodijeljena 8. svibnja,  30. svibnja odražava alternativni i protesni karakter spomenute nagrade, budući da se na taj dan dodijeljuje se i  Nagrada Grada Zagreba. Baš kao što je i sam datum simbolički, takva je i nagrada: granitna kocka, koja simbolizira “kamen temeljac dobrog društva”.

Konačno, važno je naglasiti i to da su nagrade raspodijeljene. Grubić je svoju donirao šibenskom festivalu Fališ, dok je  Ivekovic svoju proslijedila mladom redatelju Miroslavu Sikavici. (Zg magazin)