Nagodinu počinje gradnja novog Dinamovog stadiona?

Nagodinu počinje gradnja novog Dinamovog stadiona?

Planirani kapacitet gradskoga nogometnog stadiona će udovoljavati propozicijama UEFA-e za stadion IV. kategorije za cca 30.000 gledatelja na sjedećim i natkrivenim mjestim.

U Gradskoj upravi jučer je predstavljen program javnoga urbanističko-arhitektonskog natječaja za SRC Svetice. Predstavljanju su uz gradonačelnika Milana Bandića i suradnike nazočili i predstavnici GNK Dinamo.

Prema obuhvatu natječaja, površina šire zone je oko 32 ha, a uže oko 23 ha. Unutar obuhvata uže zone je površina sportsko-rekreacijske namjene (R1), a unutar obuhvata šire zone su uz navedenu površinu i kontaktne površine infrastrukturnog sustava (IS).

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković naglasila je kako je riječ o vrlo zahtjevnom natječaju iz područja arhitekture i urbanizma, ali da se očekuje veliki odaziv i mnogo kvalitetnih prijedloga na natječaju. Najavila je da bi natječaj trebao biti raspisan do konca godine a trajao bi šest mjeseci, pa bi se u 2021., ishodila projektna dokumentacija i sve dozvole za početak gradnje. Također je dodala kako će se na novom stadionu moći igrati utakmice po svim europskim i svjetskim standardima. »Ovo je iznimno važan gradski objekt i prioritetno je da se sustavno krene u izgradnju novog stadiona«, prokomentirala je.

Vlatka Peras, predsjednica Uprave GNK Dinamo je izjavila kako se veseli partenrskom odnosu s Gradom Zagrebu i novom stadionu.

Unutar uže zone se planiraju dva osnovna sadržaja: atletski kompleks (zona A, 63.425 m2) i nogometni stadionski kompleks (zona C, 152.829 m2). Zona B obuhvaća nedavno izgrađeni bazenski kompleks (zona B 10.761 m2), dok se u širem obuhvatu (zona D, 17.363 m2) planira izgradnja javne podzemne garaže s 1 500 parkirnih mjesta.

Stadionski kompleks

Planirani kapacitet gradskoga nogometnog stadiona će udovoljavati propozicijama UEFA-e za stadion IV. kategorije za cca 30.000 gledatelja na sjedećim i natkrivenim mjestima. Unutar kompleksa se planira izgradnja stadiona Hitrec-Kacian III. kategorije i pomoćno igralište s 4000 sjedećih i natkrivenih mjesta.

Ostali sadržaji koji se planiraju unutar stadionskog kompleksa su: kamp za I. momčad GNK Dinamo, kamp za II. momčad GNK Dinamo i klupski dio GNK Dinamo s nogometnom školom.

Atletski kompleks i rekreacijski sadržaji

Unutar atletskog kompleksa se planira izgradnja atletskog stadiona s trkalištem i borilištima koji udovoljava pravilima IAAF-a za kategorije natjecanja s natkrivenom tribinom za 2000 gledatelja, a na nižoj etaži bi se opremio pratećim prostorima.

Planira se izgradnja i drugih sportsko-rekreacijskih sadržaja: malonogometnoga i košarkaškog igrališta, stijene za penjanje, boćališta, street workout parka / fitness parka.

Planira se da stadion u Maksimiru bude u sklopu cjelovitog rješenja za sportsko-rekreacijski centar Svetice, povijesno važnu zagrebačku sportske lokaciju koja još od kraja XIX. st. pa do danas ugošćuje mnoge profesionalce i ljubitelje različitih sportsko-rekreacijskih sadržaja.

(ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni