Naftalanu odobreno zaduženje od 28 milijuna kuna

Naftalanu odobreno zaduženje od 28 milijuna kuna

Donesena je i Strategija kulturnog razvoja Zagrebačke županije #kultura697 koja za cilj ima unaprijediti kulturni život u svih 697 naselja Županije, potaknuti kreativno poduzetništvo, umjetničko i kulturno stvaralaštvo, revitalizaciju kulturne baštine te stvaranje uvjete za razvoj kulturnog turizma

Županijska skupština Zagrebačke županije na današnjoj sjednici dala je suglasnost za kreditno zaduženje Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, Distributivnom centru za voće i povrće d.o.o. te Zagrebačkoj županiji za realizaciju županijskih strateških projekata te radova na dogradnji, rekonstrukciji i opremanju OŠ Bistra.

Za realizaciju razvojnog projekta Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima čija je ukupna vrijednost procijenjena na 35 milijuna kn, Naftalanu je odobreno kreditno zaduženje u iznosu 28 milijuna kuna s rokom otplata od 11 godina uz kamatnu stopu od 2,40 % te mogućnost prijevremene otplate kredita. Za realizaciju spomenutog projekta Zagrebačka županija je osigurala u ovoj godini 10 milijuna kn. Inače, već su u tijeku radovi na prvoj fazi proširenja vrijedni 2,1 milijun kuna koji se financiraju iz vlastitih prihoda Specijalne bolnice, a završetak radova očekuje se u travnju ove godine, kada kreće druga faza gradnje u sklopu koje će se dograditi postojeća glavna zgrada bolnice.

U njoj se planira izgraditi teretana, fitness centar, polivalentna dvorana sa 190 sjedećih mjesta i dvorana za medicinsku gimnastiku te bolnička kuhinja s bolničkim restoranom. »Ovo je povijesni trenutak za SB Naftalan koja je dobar primjer upravljanja vlasnika bolnice. U iznimno je dobrom stanju, nema kumuliranog gubitka i ostvaruje dobit. Ovim proširenjem učinit će se veliki iskorak u kvaliteti pružanja usluga svim pacijentima«, rekao je predsjednik Županijske skupštine i dugogodišnji predsjednik Upravnog vijeća SB Naftalan Dražen Bošnjaković. »Mi smo jedina županija koja nema niti jednu zdravstvenu ustanovu na svom području u postupku sanacije«, nadodao je Bošnjaković.

Hladnjača koja nije u vlasništvu trgovaca

Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. kreditno će se zadužiti za 27 milijuna kuna na rok od 10 godina uz mogućnost prijevremene otplate kredita. Spomenuta sredstva nužna su za financiranje gradnje ULO hladnjače s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima. Većina sredstav za gradnju tj. 23.362.980,45 kuna osigurana su temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te će se ona isplatiti po završetku dijela investicije. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. s iznosom od 2.826.928,32 kuna. »Radi se o jedinoj hladnjači u našoj državi kapaciteta 3000 tona koja nije u vlasništvu trgovaca, a omogućit će proizvođačima s područja Zagrebačke županije, ali i šire, da svoje proizvode skladište prema uvjetima koje ne diktiraju trgovci, konkuriraju uvoznoj robi, ali i potrošačima nude domaće proizvode provjerene kvalitete tijekom cijele godine«, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić nadodavši kako vjeruje da će centar postati regionalni lider za domaće proizvođače jer će im omogućiti stvaranje veće dobiti, a time i razvoj hrvatske poljoprivrede.

Školu u Bistri pohađa 453 učenika u tri smjene, a radovi na dogradnji i rekonstrukciji škole ukupne vrijednosti 21.225.076,23 kuna započeli su u listopadu 2016. godine. Zagrebačka županija osigurat će 18 milijuna kuna, od kojih bi se 10 milijuna realiziralo kreditom, a u projekcijama proračuna za 2018. godinu predviđeno je 2,1 milijun kn. Župan Kožić napomenuo je da se uz školu u Bistri u ovoj godini očekuje završetak dogradnje OŠ Bedenica, zatim izgradnja nove osnovne škole u Jastrebarskom te sportske dvorane u Klinča Selima i Posavskim Bregima. »Poznati smo po tome da najviše od svih županija u Hrvatskoj izdvajamo za školstvo tj. oko 40 posto izvornog proračuna, a u ovoj godini osigurali smo do sada najveći iznos za kapitalnu izgradnju u školstvu i to oko 47,5 milijuna kuna«, podsjetio je Kožić.

Štete od elementarne nepogode u lipnju 2016. procijenjene na 9 milijuna kuna

Zbog velikog broja učenika Područna škola Rakitje OŠ Sveta Nedelja postaje samostalna ustanova i zvat će se OŠ Vladimira Dešćaka potvrdili su vijećnici Županijske skupštine.

Vijećnici su prihvatili Izvješće o radu Županijskog povjerenstva za elementarne nepogode za 2016. godinu. Povjerenstvo je temeljem prihvaćenih konačnih izvješća gradskih i općinskih povjerenstava ukupnu štetu nastalu uslijed elementarne nepogode poplave u lipnju 2016. godine procijenilo na 9.055.000,00 kuna. Štete uslijed elementarne nepogode mraza u travnju i svibnju 2016. godine procijenjene su na 102.255.824,19 kuna. Za elementarnu nepogodu nastalu uslijed poplave u lipnju prošle godine na području Samobora Vlada RH nije dodijelila sredstva žurne pomoći za ublaženje posljedica elementarne nepogode, dok je za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode mraza za pet gradova i osam općina s područja Zagrebačke županije dodijelila pomoć u ukupnom iznosu od 3.522.511,00 kuna.

Na sjednici je donesena i Strategija kulturnog razvoja Zagrebačke županije #kultura697 koja za cilj ima unaprijediti kulturni život u svih 697 naselja Županije, potaknuti kreativno poduzetništvo, umjetničko i kulturno stvaralaštvo, očuvati i revitalizirati kulturnu baštinu te stvarati uvjete za daljnji razvoj kulturnog turizma. Također, donesen je i Akcijski plan energetske učinkovitosti Zagrebačke županije za razdoblje 2017. – 2019. godine kao i Akcijski plan Županijske razvojne strategije za ovu godinu te je prihvaćeno Izvješće o stanju u prostoru Zagrebačke županije za razdoblje od 2013.-2016.

Manje vatrogasnih intervencija

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o radu Župana za drugu polovicu 2016. godine kao i izvješća o radu za prošlu godinu Savjeta mladih Zagrebačke županije, Savjeta za zdravlje Zagrebačke županije, Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata, Antikorupcijskog povjerenstva, Povjerenstva za ravnopravnost spolova kao i Koordinacije za ljudska prava. Također, prihvaćeno je i Izvješće o stanju zaštite od požara na području Zagrebačke županije za 2016. godinu koje pokazuje kako je u prošloj godini zabilježen 1.481 vatrogasni događaj tj. 9 posto manje nego u 2015. godini, a vatrogasne postrojbe Zagrebačke županije sudjelovale su i na 6 vatrogasnih događaja van granica Županije.

Na Aktualnom satu vijećnike je zanimalo što Zagrebačka županija poduzima kako bi se povećao broj realiziranih projekata koji se financiraju sredstvima Europske unije te koji su natječaji unutar Upravnog odjela za gospodarstvo raspisani i namijenjeni gradovima i općinama za realiziranje njihovih projekata. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni