Nadahnuti sakralni ciklus akademskog slikara Ante Čule

Nadahnuti sakralni ciklus akademskog slikara Ante Čule

Nije teško opaziti kako je u posljednje vrijeme sve manje zanimanja likovnih umjetnika za sakralne motive. Vjerojatno je u atelijerima situacija nešto bolja i slikari se povremeno okreću i tim temama, u različitim tehnikama i na raznovrsnim formatima i podlogama. Onako, za svoju dušu, za ispunjenje svojih unutarnjih potreba.

Akademski slikar Ante Čulo gotovo kontinuirano predano promišlja, ali i realizira poznate kršćanske motive između mnogih i stalnih obaveza u obnavljanju spomeničke i kulturne baštine u Hrvatskoj, kako u tišini svoga atelijera tako i u trenucima predaha rada na terenu.

Osobitost sakralnog ciklusa Ante Čule jest mekoća kolora, opipljivog, ali finog i odmjerenog u konstruiranju kompozicija pojedinih tema te vidljiva nježnost i fragilnost u doživljaju i izvedbi, najčešće akrilom.

I nedavna uspjela izložba sakralnih motiva ovoga umjetnika u Zagrebu pokazala je širinu njegova interesa i visoke mogućnosti realizacije. Prije svega jasnoću poruke uz jasno profiliran artistički rukopis.

Sakralni ciklus Ante Čulo nosi u sebi sve potrebne odlike, izvoran autorski pristup, privlačnu kolorističku gestu, toplinu i osjećaj.

Svakako bi bilo lijepo vidjeti i doživjeti kao jedinstvenu cjelinu na jednom mjestu fino odabrane motive iz nadahnutog sakralnog ciklusa ovoga istaknutog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara Ante Čule.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni