Nadahnuti opus slikara Marijana Bingule

Nadahnuti opus slikara Marijana Bingule

(Luka na Pašmanu, ulje na panelu, 1973.)

O složenom opusu Marijana Bingule valjalo bi govoriti u trenucima prezentacije odabranih djela u adekvatnom prostoru i približiti njegovu osobenu likovnu misao javnosti jer slikar to i zaslužuje, makar i nakon smrti

Teško je poslije smrti umjetnika, slikara napisati nekoliko posve novih rečenica koje bi omogućile pristup i razumijevanje njegovog likovnog opusa. Još je teže valorizirati njegovu ulogu i važnost u neposredno protekloj likovnoj produkciji. Okružen s tih nekoliko jednostavnih i okrutnih dilema razmišljam o nedavno preminulom hrvatskom slikaru Marijanu Binguli i o njegovom zanimljivom opusu koji broji preko dvije tisuće djela u različitim tehnikama.

Marijan Bingula rođen je 1943. godine, a umro je krajem prošle 2021. godine u domu kraj Vrbovca. Dio svoje mladosti, do 16. godine proveo je u dječjem domu u Selcu. Zatim se upisuje u Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, gdje pokazuje svoj raskošni talent i svestrane mogućnosti. Osobito važan element njegova života jest i odnos, često složen i problematičan s autoritarnom majkom.

Izlagao je na mnogim izložbama, no izvan središta likovnih zbivanja i nekako ostao po strani držeći se čvrsto svojih artističkih principa, ne uklapajući se u dnevne tijekove. Pa i sada nakon njegove smrti, pitamo se gdje je pravo mjesto Marijana Bingule? Gdje smjestiti njegov bogati opus?

Izdvojena likovna pojava

Odgovor je nakon suočavanja s mnoštvom Bingulinih slika jednostavan. On je posve izdvojena, samosvojna likovna pojava o kojoj će ubuduće itekako trebati voditi računa kada govorimo o slikarstvu,umjetnosti u proteklim decenijima.

Marijan Bingula slika trenutak. Sjećanje na pogled prema kući na obali, prema moru, prema planini,rijeci, licu u portretu, gradu, polju, prirodi, posebice u akvarelu, služeći se vješto nenametljivim kolorom. Bingula slika svoj osobni doživljaj prostora koji ga okružuje, svijeta u kojem živi. On je slikar jedinstvene atmosfere, kreator čudesnog i nepojmljivog trenutka,koji će živjeti samo u našoj memoriji.

Opus Marijana Bingule može biti zanimljiv i današnjoj publici. Njegov omiljeni motiv trenutka tišine i kontemplativnosti u zagonetnom krajobrazu izaziva u promatraču mnoštvo emocija. U susretu s njegovim duboko i iskreno doživljenim motivima oživotvorenim na slikama, promatrač ne može ostati bez reakcije i sam poželi uroniti u volumen slike, zaogrnuti se prozirnim plaštem tišine i svekolikog sklada.

Svako djelo nosi djelić iznimne artističke osobnosti

O složenom opusu Marijana Bingule valjalo bi govoriti u trenucima prezentacije odabranih djela u adekvatnom prostoru (koji mu je za života bio dalek) i uspješno približiti njegovu osobenu likovnu misao javnosti jer slikar to i zaslužuje, makar i nakon smrti. Istodobno, svako Bingulino djelo nosi u sebi jedinstveni autorski i teško usporedivi karakter umjetnika, stvaratelja. U svakoj njegovoj slici nalazi se djelić njegove iznimne artističke osobnosti.

Bilo bi sjajno omogućiti opusu Marijana Bingule da izroni na svjetlo dana i približi se mnogim ljubiteljima umjetnosti. Bingulino slikarstvo valja svakako ponajprije otrgnuti od zaborava i valorizirati ga iznova.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni