Nada za kvadriplegičare: Pomoću misli upravljala robotskom rukom

Nada za kvadriplegičare: Pomoću misli upravljala robotskom rukom

Prethodno su zabilježili signale u mozgu koje se događaju tijekom raznih pokreta te ih preveli na upute za robotsku ruku

Kvadriplegičarka Jan Scheuermann 2012. je godine pomoću svojih misli uspjela pokrenuti robotsku ruku, te je s njom čak uspjela primiti predmet. Kako to i inače biva, tehnologija napreduje svakog dana što se vidi u svakoj sferi života. Tijekom nadolazećih dvije godine stručnjaci Sveučilišta u Pittsburghu stvorili su konkretnije promjene koje olakšavaju korištenje i mijenjaju osnovni, obuhvatni stisak robotske ruke. Sada ona ima mogućnost širenja prstiju, prstohvata, stvaranja oblika kašice i pokreta „palac gore“. Prethodno su zabilježili signale u mozgu koje se događaju tijekom raznih pokreta te ih preveli na upute za robotsku ruku.

U veljači 2012. Jan Scheuermann pristala je na ispitivanje te su joj kirurškim zahvatom ugrađene elektrode u njezinu lijevu stranu motornog korteksa koji upravlja desnom rukom. Već tjedan dana nakon operacije mogla je pomicati ruku u svim smjerovima – gore, dolje, lijevo, desno. Istraživači nisu tu stali već su htjeli povećati funkcionalnost ruke te ju približiti mogućnostima zdravih ruku. Napravili su eksperiment sa desetdimenzionalnom (10D) kontrolom (tri prijelaza, tri usmjerenja i četiri oblika rukom), ali nisu bili sigurni hoće li mozak uspjeti obraditi svih deset dimenzija ili samo jednu. Sposobnost pokretanja i rada s rukom tijekom vremena se poboljšavala, a performanse bile kvalitetnije koristeći svih deset dimenzija (a ne prethodnih sedam).

Za žrtve paralize, ovo istraživanje donosi novu nadu jer se koordinirano i prirodno kretanje može vratiti i umjetno stvoriti, smatra koautor projekta Andrew Schwartz. (ZG-magazin / Izvor: University of Pittsburgh School of Medicine)

Komentari su zatvoreni