Nacionalni strateški okvir protiv raka će smanjiti smrtnost oboljelih

Nacionalni strateški okvir protiv raka će smanjiti smrtnost oboljelih

„On bi svim građanima RH, oboljelima od raka te zdravstvenim i medicinskim radnicima trebao donijeti prvenstveno jednaku i jednakopravnu dostupnost onkološke skrbi”, kaže Ivica Belina

Ivana Vranješ

Rak je vodeći javnozdravstveni problem na razini Europske unije, a procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj živi 170 tisuća osoba koje su bolovale ili boluju od raka. Nakon kardiovaskularnih bolesti rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti. Vodeći je uzrok smrtnosti kod osoba mlađih od 65 godina te je odgovoran za 50 % smrtnih slučajeva kod žena i 35 % kod muškaraca.

Zbog alarmantnih pokazatelja potrebna je i adekvatna strategija. Stoga je na sjednici Vlade u četvrtak usvojen Prijedlog nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030 godine kojim se želi unaprijediti sveobuhvatno praćenje, prevencija i liječenje malignih bolesti.

Dokument sadrži objedinjene mjere primarne, sekundarne i tercijarne prevencije te optimizaciju zdravstvenog sustava za onkološke bolesnike.

„Strateški cilj dokumenta je poboljšanje zdravlja građana tijekom cijelog života, smanjenje pojavnosti i smrtnosti od raka te produljenje i povećanje kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj na razini zapadnoeuropskih zemalja”, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš na predstavljanju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine.

Saborska deklaracija bez očekivanog učinka

Na usvajanje Nacionalnog strateškog okvira protiv raka u razgovoru za ZG-magazin osvrnuo se predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb prof. dr. Stjepko Pleština. Naglasio je da je u Hrvatskoj borba protiv zloćudnih bolesti još prije 11 godina prepoznata kao jedan od nacionalnih zdravstvenih prioriteta. Dodao je da je Sabor o tome donio deklaraciju, no bez značajnog učinka na praksu, s obzirom na to da nije donesen izvedbeni plan borbe protiv raka.

„Bili smo jedna od rijetkih zemalja koja takav plan nema. Sada bismo konačno usvajanjem Nacionalnog strateškog okvira protiv raka imali dokument iz kojeg se može razabrati tko je što dužan napraviti, na koji način i u kojem roku, koja su sredstva za to potrebna, kao i planirani ishodi i kontrola učinkovitosti mjera”, izjavio je prof. dr. Pleština. Naglasio je da su obuhvaćeni svi dionici i svi segmenti – od prevencije i rane dijagnostike, preko optimalnog i pravovremenog liječenja prilagođenog konkretnom bolesniku i njegovoj bolesti, pa do palijativne skrbi i resocijalizacije bolesnika.

„Na dokumentu je radio niz stručnjaka raznih profila, a provedena je i međunarodna recenzija. Po usvajanju strateškog okvira slijedi izrada detaljnih kratkoročnih izvedbenih planova, a nadam se i njihova implementacija”, rekao je Pleština. Istaknuo je kako bi rezultat trebalo biti značajno smanjenje pobola i smrtnosti od zloćudnih bolesti u Republici Hrvatskoj.

Strateški dokument RH

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu prof. edukac. reh. Ivica Belina je rekao da je Nacionalni strateški okvir za borbu protiv raka novi naziv dokumenta koji je razvijen kao Nacionalni plan protiv raka. Međutim, promijenjen mu je naziv nakon savjetovanja sa svim tijelima uprave i Ministarstva zdravstva zbog njegove opsežnosti i predviđenog vremena za implementaciju tijekom slijedećih 10 godina.

„On bi svim građanima RH, oboljelima od raka i njihovim obiteljima, zdravstvenim i medicinskim radnicima u zdravstvenoj, napose onkološkoj skrbi i cijelom društvu trebao donijeti prvenstveno jednaku i jednakopravnu dostupnost onkološke skrbi”, kaže Belina. Dodao je da Nacionalni strateški okvir predviđa razvijanje nacionalne onkološke mreže akreditiranih ustanova koje mogu liječiti onkološke pacijente, razvijanje nacionalne onkološke baze podataka, obvezu multidisciplinarnog pristupa i razvoj definiranih puteva pacijenata kroz zdravstveni sustav.

„Nacionalni strateški okvir ima u sebi ugrađene mjere primarne i sekundarne prevencije malignih bolesti, planiranje resursa i kadrova u onkologiji, nacionalnu i međunarodnu suradnju stručnjaka, mjere socijalne i psihološke potpore pacijentima, razvijanje i adekvatno pružanje palijativne skrbi”, kazao je Belina. Naglasio je da je Nacionalni strateški okvir za borbu protiv raka razmatran na sjednici Vlade nakon što se 11 godina pokušava izraditi i usvojiti kao temeljni strateški dokument Republike Hrvatske.

„Njegovim usvajanjem tek smo na početku jer nam predstoji dug i naporan rad na njegovoj implementaciji i evaluaciji. S obzirom da su udruge onkoloških pacijenata bile vrlo aktivne u njegovoj izradi, želja im je i namjera da jednako aktivno sudjeluju i u svim daljnjim segmentima njegove provedbe”, poručio je Belina.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni