Nacionalni forum i HSLS zajedno na izbore za Europski parlament

Nacionalni forum i HSLS zajedno na izbore za Europski parlament

Hrvatski politički centar kao bitan princip vidi i pomirenje za budućnost, jer je ovim partnerstvom ponuđeno stvaranje nacionalnog konsenzusa svih stranaka i političkih snaga na pitanjima mirovinskog, zdravstvenog i obrazovnog sustava

Nacionalni forum i Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) u subotu su potvrdili partnerstvo hrvatskog političkog centra i zajednički nastup na izborima za Europski parlament koji će se održati 25. svibnja ove godine. U platformi  Partnerstva hrvatskog političkog centra i ciljevima za izbore za Europski parlament navedeno je pet principa koji  bi trebali pomoći da se u Hrvatskoj, na demokratski i civilizirani način, vodi političko natjecanje o budućnosti zemlje i nacije.

Kao jedan od najvažnijih ciljeva istaknuto je pokretanje konkurentnog i zdravog gospodarstva stvaranjem novih obrazovnih profila, s ciljem rasta zaposlenosti. Zatraženo je i stvaranje „Ustava ovog stoljeća“, uz obrazloženje da je Hrvatskoj potrebna nova arhitektura države. Njome bi se trebala uskladiti odgovornost države, osigurati transparentnost u radu institucija, ali i uspostaviti povijesne regije, decentralizirati  institucije te ojačati ljudska prava.

Istaknuta je i važnost nezavisnosti i objektivnost medija te slobode pojedinca i zaštite obitelji. Hrvatski politički centar kao bitan princip vidi i pomirenje za budućnost, jer je ovim partnerstvom ponuđeno stvaranje nacionalnog konsenzusa svih stranaka i političkih snaga na pitanjima mirovinskog, zdravstvenog i obrazovnog sustava.

Najavljeno je da će se za stvaranje takvog dogovora pokrenuti postupak nacionalnog i regionalnog dogovaranja svih značajnih stranaka, jer države i društva koja znaju stvarati konsenzus u krizi na strateškim pitanjima otvaraju nove etape razvoja, dok oni, koji se okreću konfliktima u krizi, još dublje tonu u nerazvijenost.

Izbori kao prilika za zaokret

„Svibanjski izbori za europski parlament prilika su za početak političkog, socijalnog, ekonomskog, ekološkog i moralnog  zaokreta Hrvatske. Ne krenemo li u brze i radikalne promjene, ulicama nam će se kotrljati bujice nezadovoljstva i s lijeva i s desna. U našoj zemlji ima čestitih, stručnih i odlučnih ljudi koji mogu zajedno s većinom građana izvući zemlju, prije svega gospodarstvo, iz najveće krize od njezina osnutka“,  rekao je predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić i pozvao sve građane, udruge i stranke, koji se vide kao partneri,  da se pridruže novom putu u centru hrvatske politike.

„Ljevica i desnica u Hrvatskoj nikada nisu imali rješenja za gospodarske probleme, a još manje za pitanja moralne obnove i nacionalnog pomirenja. Hrvatski centar alternativa je svemu što je do sada već viđeno. Naše dvije stranke danas rade ono što građani od nas i očekuju – partnerstvo za hrvatski centar“, rekao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i naglasio da je rezultati zagrebačkih lokalnih izbora pokazuju da je moguće poslati SDP i HDZ u oporbu i dati šansu novim ljudima i idejama.

Predstavljajući platformu za europarlamentarne izbore članica predsjedništva HSLS-a Renata Šeperić Petak kao glavne ciljeve navela je gospodarski rast i zapošljavanje s naglaskom na zeleno gospodarstvo, zaštitu temeljnih ljudskih prava i prava manjina, te transparentnost  i etičnost funkcioniranja EU, te posebno naglasila.

Na otvorenoj tribini i konferenciji za medije, osim brojnih članova i simpatizera dviju stranaka, te zainteresiranih građana, bili su i predstavnici drugih političkih stranaka, grupacija, udruga, nezavisnih lista i nezavisnih zastupnika koji su iskazali zanimanje za pristupanje ovom političkom partnerstvu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni