Nacionalne manjine u hrvatskoj metropoli

Nacionalne manjine u hrvatskoj metropoli

Možemo najaviti dvije filmske projekcije i izložbu koje će se održati u četvrtak, 14. travanja i u petak, 15. travnja

Na području našega grada žive stanovnici različitih etničkih, kulturnih i vjerskih obilježja i opredjeljenja koji, na poseban i neponovljiv način, pridonose raznolikosti života Zagreba, u kulturnom, ekonomsko-političkom, ali i svakom drugom smislu.

Prema zadnjem popisa stanovništva iz 2011. na području Grada Zagreba živjelo je 41.550 pripadnika nacionalnih manjina koji su činili 5,26 posto ukupnoga broja stalnih stanovnika Grada. Tako u Zagrebu, osim Hrvata, žive i Albanci, Austrijanci, Bošnjaci, Bugari, Crnogorci, Česi, Mađari, Makedonci, Nijemci, Poljaci, Romi, Rumunji, Rusi, Rusini, Slovaci, Slovenci, Srbi, Talijani, Turci, Ukrajinci, Vlasi i Židovi. Između 22 skupine pripadnika nacionalnih manjina, najviše je pripadnika srpske manjine koji čine 2,2 posto, slijede Bošnjaci s 1,03 posto, a svih ostalih je daleko manje od jedan posto.

Ipak, njihovo je djelovanje uočljivo u životu grada.

Izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Grada Zagreba održani su u svibnju 2003. godine. Tada su izabrani članovi vijeća albanske, bošnjačke, crnogorske, češke, mađarske, makedonske, romske, slovenske i srpske nacionalne manjine, te predstavnici ukrajinske i židovske nacionalne manjine. Na dopunskim, odnosno ponovljenim izborima u veljači 2004. izabrani su po jedan član vijeća crnogorske i srpske nacionalne manjine i predstavnici bugarske, njemačke, slovačke i talijanske nacionalne manjine. Nakon provedbe izbora Grad je osigurao prostor i novac za rad izabranih vijeća i predstavnika i svu potrebnu stručnu i tehničku pomoć u procesu konstituiranja vijeća, odnosno uvođenja članova vijeća i predstavnika u obnašanje njihovih dužnosti. Na taj su način osigurani preduvjeti za nesmetano funkcioniranje vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u skladu s njihovom ustavnom ulogom.

Posebnu pozornost javnosti uvijek privlači rad udruga nacionalnih manjina, osobito onaj dio aktivnosti koji je vezan uz kulturno-umjetnička događanja.

U tom smislu, možemo najaviti dvije filmske projekcije i izložbu koje će se održati u četvrtak, 14. travanja i u petak, 15. travnja. Naime, za sve one koji žele pogledati dirljivu priču o crnogorskim iseljenicima udaljenim preko petnaest tisuća kilometara od Crne Gore, mogu doći u četvrtak, 14. travnja u Crnogorski dom na Trnjanskoj cesti 35. Projekcija filma pod nazivom „Crnogorci u Latinskoj Americi – karta u jdenom smjeru“ počinje u 20 sati, a prikazuje se uz pomoć ARHIVA RT CG te u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb.

U petak, 15. travnja Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u sklopu svog programa rada organizira izložbu i projekciju kratkog animiranog filma “Requiem for Pinoccio” bosanskohercegovačkog animatora i strip crtača Berina Tuzlića.Otvorenje izložbe i promocija filma održat će se 19.00 sati u Kulturno informativnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine, Ilica 44.

Izložbu je moguće pogledati i preko vikenda, 16. i 17. travnja od 13 do 18 sati.

Više o nacionalnim manjinama, njihovu radu i aktivnostima, možete pronaći na portalu koji na jednom mjestu okuplja sve nacionalne manjine: http://nacionalnemanjinehr.com/ (M. F.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni