“Nacionalna razvojna strategija ima prostora za poboljšanja”

“Nacionalna razvojna strategija ima prostora za poboljšanja”

(Foto: Ured predsjednika)

Ekonomski savjet Predsjednika Zorana Milanovića u srijedu je u Uredu na Pantovčaku održao prvu sjednicu na kojoj se raspravljalo o Nacionalnoj razvojnoj strategiji Republike Hrvatske do 2030.

Kako je rečeno, Vladi će se predložiti poboljšanje Strategije čime će se dati stručni doprinos javnoj raspravi o tom dokumentu.

U izjavi novinarima nakon dvosatnog sastanka predsjednik Ekonomskog savjeta i posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju, doc. Velibor Mačkić je istaknuo da se donošenjem razvojne strategije evidentno kasni, ali i da u dokumentu postoji i prostor za poboljšanje.

„Raspravili smo sva pitanja o Nacionalnoj razvojnoj strategiji. Nedostaju jasni prioriteti. Istodobno je navedeno sve, a s druge strane ne postoje mjere kada bi se trebalo nešto napraviti”, rekao je Mačkić. Smatra kako je strategija primarno napravljena kao instrument koji će služiti jednoj svrsi, a to je da se privuku sredstva iz europskih fondova.

„Ako je zaista tako, to znači da primarnu ulogu u povlačenju EU sredstava ima javni sektor”, izjavio je Mačkić. Dodao je da su na sastanku identificirali problem, a to je niska produktivnost što je dugoročni uzrok zaostajanja u Hrvatskoj.

Predsjednik Zoran Milanović je ocijenio da u dokumentu ne postoje neprihvatljive stvari, ali ima onih koje nisu realne i koje su možda previše „uskladištene“ sukladno obrascima koje Europska komisija očekuje.

Spomenuo je da ga je predsjednik Vlade Andrej Plenković osobno pozvao da se uključi u radnu skupinu u izradi Nacionalne razvojne strategije do 2030. Predsjednik Milanović smatra da je u izradu tog dokumenta trebalo uključiti saborsku oporbu, što može doprinijeti kvaliteti.

„Znamo kako će to izgledati u Saboru. Dokument će biti automatski izglasan i onda takav dokument nema ni političku snagu ni uvjerljivost”, ustvrdio je Milanović. Naglasio je da Ekonomski savjet nije nikakvo tijelo koje konkurira, a kamoli pakosti Vladi te je dodao da od kad je predsjednik države nikad nije napadao Vladu oko njezine ekonomske politike.

„Da mi nešto jako smeta rekao bih, ali s obzirom da je teška kriza napala Hrvatsku mislim da bi ta vrsta kritike bila prljava. Nekorektno zadiranje u prostor rada i odgovornost Vlade za koji ne odgovaram, osim što pričam. To bi bilo nepošteno”, izjavio je Milanović.

Na upit novinara komentirao je i porez na nekretnine: „Ako mu je svrha penaliziranje onih koji imaju – to je nepotpun smisao”.

Što se tiče PDV-a rekao je da je Hrvatska krenula s relativno visokom stopom PDV-a iz svojih razloga, a onda je ta stopa rasla iz krize u krizu tako da da sada govoriti o tome hoće li stopa PDV-a biti 24 ili 25 posto nije bitno za konkurentnost. Zaključio je da su puno važnija druga porezna opterećenja.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni