“Nacionalizam prolazi – borba za radnička prava ne!”

“Nacionalizam prolazi – borba za radnička prava ne!”

»Isti zastupnici koji su nam rekli da smo donijeli jednu demagošku mjeru, izglasavali su promjene imena trgova i ulica i trošili novce na netransparentan način. Ako je nešto demagogija, onda je to ovaj skupštinski saziv. Nećemo se predati i na svaku sjednicu ćemo dolaziti s prijedlogom pomoći radnicima tvrtki u stečaju«, zaključila je Peović Vuković iz Radničke fronte

Klub zastupnika Lijevog bloka (Radnička fronta, Zagreb je naš!, Nova ljevica i Za grad) ispred zagrebačke Skupštine u četvrtak su održali prosvjed na kojem su izrazili nezadovoljstvo odlukom gradskih zastupnika da ne podrže njihov prijedlog za pomoć radnicima i radnicama tvrtki u stečaju. Kazali su da će na svaku sjednicu dolaziti s prijedlogom pomoći radnicima tvrtki u stečaju.

Nadodali su kako su upravo oni predlagali da se Odluci o komunalnoj naknadi dodaju dvije nove stavke koje bi omogućile Gradu da djelomično oslobodi ili odgodi naplatu komunalne naknade tvrtkama u stečaju koje imaju dugove prema radnicima. Tako bi se u stečajnom postupku u slučaju priljeva nekog prihoda (recimo od prodaje nekretnina) iz stečajne mase umjesto za račune za komunalnu naknadu dio izdvojio za radničke plaće.

Kao primjere naveli su Dioki ili Kamensko čije su tvornice upropaštene, a ostali su veliki dugovi za neisplaćene plaće. Tako 553 radnika Diokija potražuje više od 90 milijuna kuna, a 829 radnica Kamenskog više od 40 milijuna kuna.

Katarina Peović Vuković iz Radničke fronte podsjetila je da njihov prijedlog nije prošao jer su Milan Bandić 365 – stranka rada i solidarnosti, HDZ i Neovisni za Hrvatsku glasali protiv i suzdržano. Smatra kako je njihovo obrazloženje uglavnom pravno-financijska »kvaziargumentacija«. Podsjetila je kako su upravo oni zaključili da bi to bilo preskupo za Grad, dok je zastupnik Tomislav Jonjić iz Neovisnih za Hrvatsku rekaoda radnicima neće dati besplatan ručak »jer ne postoji takva stvar kao što je besplatan ručak«.

Konstatirala je da se ta »kvaziargumentacija« temelji na pogrešnom čitanju zakona i pravilnika, jer niz sličnih mjera u drugim gradovima – Sisku, Bjelovaru, Krku, pokazuje, kaže, da je njihova mjera bila ostvariva.

Svi imaju prioritet pred radnicima

»Ovi isti zastupnici koji su nam rekli da smo donijeli jednu demagošku mjeru, izglasavali su promjene imena trgova i ulica i trošili novce na sasvim netransparentan način. Ako je nešto demagogija, onda je to ovaj skupštinski saziv, i to od samog početka. Nećemo se predati i na svaku sjednicu ćemo dolaziti s prijedlogom pomoći radnicima tvrtki u stečaju«, zaključila je Peović Vuković.

Tajnik Udruge radnika i bivših radnika Diokija Srđan Perković naveo je da je Dioki u stečaju uplatio 2,2 milijuna kuna Gradu na ime komunalne naknade. Nadodao je da je te iste novce Grad mogao prepustiti radnicima za isplatu plaću ili pričekati i naplatiti se naknadno za tu istu svotu. Slična stvar, dodao je, dogodila se i s Kamenskim, koje je uplatilo za komunalne naknade uplatilo oko 2,9 milijuna kuna.

Naveo je da su radnici Diokija do sada dobili deset posto svojih potraživanja, Kamenskog oko 15 posto, a radnici Gredelja svega 4,7 posto svojih potraživanja u stečajnom postupku.

Rada Borić, gradska zastupnica Nove ljevice ističe da radnici ne traže oprost dugova, već solidarnost i isplatu njihovo legitimno zarađene plaće koje im nisu mjesecima isplaćivane. Kazala je i to kako bi Grad u slučaju da to omogući bio u »gubitku« od 0,26 posto.

»Radnici ne traže oprost, već osjetljivost pošto jedna stranka u svom nazivu ima solidarnost, a gradonačelnik je taj koji može odlučiti. Nadamo se da će barem naći neku drugu mjeru potaknut ovim našim prijedlogom i riješiti na korist radnika«, kaže Borić.

Smatra da se mogao napraviti drugačiji redoslijed isplata kada se iz stečajne mase naplaćuju svi vjerovnici. Zaključila je da su radnici su posljednji na isplatama, kada se svi namire, a onda se kao solidarno dodjeljuju prostori za udruge i doniraju mašine. (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni