Na zemljištu bivše mesne industrije Sljeme započelo uređenje Terapijskog vrta

Na zemljištu bivše mesne industrije Sljeme započelo uređenje Terapijskog vrta

Cilj proGlreg projekta je, među ostalim, “razvijanje produktivne zelene infrastrukture u svrhu urbane regeneracije bivših industrijskih područja te primjena zelenih i pametnih tehnologija”

Na području bivše tvornice mesne industrije Sljeme u Sesvetama na površini od 5145 m² danas je započelo uređenje Terapijskog vrta u sklopu europskog projekta proGlreg. Uređenjem Terapijskog vrta želi se postići uključenost osoba s invaliditetom u zajednicu i jačanje njihovih motoričkih, senzoričkih i kognitivnih sposobnosti. To će bit prvi terapijski vrt ove vrste u Hrvatskoj.

U realizaciju ovog projekta planira se utrošiti 2,6 milijuna kuna a u 100-postotnom -nome iznosu ga pokriva EU program Obzor 2020. Završetak radova predviđen je za svibanj ove godine.

Cilj proGlreg projekta je, među ostalim, »razvijanje produktivne zelene infrastrukture u svrhu urbane regeneracije bivših industrijskih područja te primjena zelenih i pametnih tehnologija«. (Više na: https://www.zagreb.hr/eu-projektom-progireg-regenerirati-ce-se-bivsa-tvo/127230)

Osim Zagreba, u projekt su uključeni Dortmund, Torino i Ningbo, a njime se žele uspostaviti tzv. živi laboratoriji u urbanim područjima i podignuti standard i kvaliteta života članova lokalne zajednice s pomoću rješenja utemeljenih na prirodi. Nositelj projekta je Sveučilište u Aachenu.

»Govorimo li o Zagrebu kao gradu 21. stoljeća, govorimo o inkluzivnosti i dostupnosti njegovih sadržaja svima u zajednici, u prvome redu osobama s invaliditetom, starijim osobe, ali i onima kojima su ovakvi sadržaji dosada bili nedostupni«, istaknula je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević.

Oblikovane su tri zone – prostor za integraciju korisnika, prostor za terapijsko vrtlarenje i edukaciju te senzorički vrt i senzorička odmorišta. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni