Na Zagrebačkom velesajmu otvoren 44. Interliber

Na Zagrebačkom velesajmu otvoren 44. Interliber

Tomašević je na Velesajmu najavio ulaganje u knjižnicu na prostoru Paromlina

(Foto: Zagreb.hr)

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, sa zamjenicima, Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom u utorak je prisustvovao otvorenju 44. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber.

Zahvalivši Zagrebačkom Velesajmu koji je Interliber učinio ugodnim mjestom za poslovne susrete, obiteljske posjete i radionice, gradonačelnik je istaknuo da su vrijedni nakladnici, autori, prevoditelji, urednici i stručnjaci uložili veliki trud i znanje kako bismo i ove godine imali atraktivnu, raznoliku i kvalitetnu ponudu novih naslova.

„Grad Zagreb u usporedbi s drugim europskim gradovima doista se može pohvaliti znatnim ulaganjima u kulturu, pa tako i u sektor knjige“, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

„U prvom redu tu je dobro organizirana mreža gradskih knjižnica, ali i potpore nakladnicima, časopisima, književnim festivalima i stvaralaštvu te programima za poticanje kulture čitanja“, dodao je.

„U tom smislu posebno bih izdvojio već šestu godinu zaredom program Ja čitam koji omogućuje djeci do navršene 15 godine života besplatan upis u knjižnice grada Zagreba. Mladi čitatelji čine više od trećine članova knjižnice i oni su vjerujem upravo posjetitelji Interlibera“, rekao je Tomašević.

Tom prigodom najavio je i ulaganje u knjižnicu na prostoru Paromlina. Kako je rekao, trenutno se završava pred projektiranje knjižnice kako bi bila ne samo gradska knjižnica već i novi društveno – kulturno – obrazovni centar cijeloga grada.

Središnje mjesto za promociju knjiga i čitanja

Direktorica Zagrebačkog velesajma Renata Suša istaknula je da već pune 44 godine Interliber predstavlja središnje mjesto za promociju knjiga, pisaca, čitanja, znanosti i znanja koje okuplja najznačajnije nakladnike.

Posjetiteljima ovogodišnjeg Interlibera poručila je da se izgube u čarobnom svijetu knjiga, izoliraju od svih konstantnih obveza koje ih stišću i upravljaju njihovim vremenom te da se na trenutak posvete sebi i pročitaju knjigu po svom izboru.

Interliber je otvorila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako je posebno ponosna da iz razdoblja pandemije izlazimo osnaženi za čak 9 novootvorenih knjižara u Republici Hrvatskoj što je svakako i dijelom rezultat poticaja kroz financiranje programa poduzetništva u kulturi.

Najveća književna manifestacija u Hrvatskoj održava se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Na ovogodišnjem Interliberu u paviljonima 5,6,7 i 7a sudjeluje 296 izlagača iz 15 zemalja, a radno vrijeme je od 10.00 do 20.00 sati, osim u petak i subotu, kada radi do 21.00 sat. Ulaz za posjetitelje je besplatan. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni