Na Zagreb Tourfilm festivalu prijavljeni filmovi iz 52 zemlje

Na Zagreb Tourfilm festivalu prijavljeni filmovi iz 52 zemlje

Zainteresirani za recentni vrh u svijetu turističkog filma izbor najboljih radova mogu besplatno pogledati u utorak, 22. rujna, od 17 do 23 sata u Muzeju Mimara

Međunarodni festival turističkog filma, Zagreb Tourfilm festival, punopravni član CIFFT-e – Međunarodnog udruženja turističkih filmskih festivala, na svojem četvrtom izdanju od 21. do 24. rujna u Muzeju Mimara, u organizaciji Turističke zajednice grada Zagreba i Balduči filma, predstavlja dosad najveći broj filmova iz 52 zemlje svijeta.

Uz stalne pokrovitelje – predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, Ministarstvo turizma RH, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića te Turističku zajednicu grada Zagreba – da susret filmaša, vrhunskih znalaca o turizmu, i publike, ljubitelja atraktivnih destinacija, protekne savršeno kao i uvijek, brine i direktorica Zagreb Tourfilma – iskusna filmska producentica Spomenka Saraga.

Nagrade u 26 kategorija

Od 602 prijavljena filma o turizmu, iz 51 zemlje i Hrvatske, selektori su odabrali 85 koji se bore za čak 26 nagrada u raznim kategorijama i Grand Prix, najbolji film Festivala, a na svečanoj večeri, posljednjeg dana Zagreb Tourfilm festivala, 24. rujna, već tradicionalno će biti dodijeljena i nagrada za životno djelo – Promocija turizma – stil života.

Najbolje filmove odabire stručni žiri relevantnih hrvatskih i europskih stručnjaka. Predsjednik žirija poznati je britanski turistički novinar i fotograf Stuart Forster, a ostali su članovi žirija direktor CIFFT-e Alexander Kammel, bivša ministrica turizma RH Pave Župan Rusković, poznati skladatelj i dirigent, Alfi Kabiljo, Zdenka Šutak iz Ministarstva turizma, Ivana Maltar iz Hrvatske turističke zajednice, Damir Trputec iz turističke agencije Alladin, te poznati redatelj dokumentarnih filmova s HRT-a Miro Branković.

Zainteresirani za recentni vrh u svijetu turističkog filma izbor najboljih radova mogu besplatno pogledati u utorak, 22. rujna, od 17 do 23 sata u Muzeju Mimara.

Zaljubljenicima u putovanja na raspolaganju su filmovi u četiri kategorije: spotovi/filmovi do 3 minute, promotivni filmovi do 7 minuta, promotivni filmovi do 60 minuta, te kategorija TV reportaža i TV dokumentarni film do 60 minuta.

Posebno su zanimljivi radovi iz zemalja poput Bangladeša, Perua, Bahama, Vijetnama, Portugala, Španjolske, Azerbajdžana, Dominikanske Republike…

Dodatni sadržaji Frestivala

Velik broj država iz kojih su filmovi na Zagrebtour prijavljeni, posebno raduje organizatore, jer su potvrda i priznanje da su ime Hrvatske, grada Zagreba i samog Zagreb Tourfilm festivala već poznati u svijetu turizma i specifičnog profesionalnog filmskog izražavanja o toj važnoj gospodarskoj grani. I ovdje odabrani filmovi nude raznoliku lepezu tema – od promocije turističkih destinacija, avanturističkih ponuda, ekstremnih sportova, nautičkog turizma, hotela i resorta, različitih kultura i tradicija, do religijskog i ruralnog turizma.

Uz filmski program za goste festivala organizirani su okrugli stolovi i radionice. Izdvajamo onaj pod nazivom – “U službi promocije turizma” na kojem Stuart Forster, David Cooper i ostali predavači poučavaju o načinima što boljeg predstavljanja destinacije, značenju i značaju turističke fotografije i turističke reportaže….

Nezaobilazna su druženja i razgovori s autorima filmova iz zemlje i svijeta. Naime, Festivalu već uobičajeno nazoče mnogi direktori srodnih festivala iz Austrije, Litve, Bugarske i Portugala, direktor strukovnog udruženja, CIFFT-e Alexander Kammel, glavna direktorica turizma Bahama, direktor turizma grada Ghenta, CEO AKKO Development Company iz Izraela i mnogi drugi.

Za inozemne goste Festivala organizirani su izleti te predstavljanja turističke ponude Zagreba i Trakošćana. TZ grada Dubrovnika održat će prezentaciju svoje gastro manifestacije “Good Food Festival Dubrovnik” te gostima festivala ponuditi poznate delicije svog područja i izvrsna vina koja se na tom, turistički iznimno poznatom i priznatom jugu Hrvatske, proizvode. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni