Na vojnom učilištu promovirana 134 časnika i dočasnika

Na vojnom učilištu promovirana 134 časnika i dočasnika

(Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić)

“Posebno mi je drago da su ovdje i naši prijatelji iz susjednih zemalja, jer na vojno školovanje ideš gdje te dobro prime i gdje se dobro osjećaš”, istaknuo je Milanović

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman“ u petak je održana svečana promocija 134 polaznika vojnih škola HVU-a kojoj su uz visoke dužnosnike nazočili prijatelji i članovi obitelji polaznika. Časničku i dočasničku izobrazbu uspješno su završili pripadnici Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatske vatrogasne zajednice te 20 polaznika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije.

Čestitajući polaznicima na završetku izobrazbe predsjednik Zoran Milanović je istaknuo da je Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman” ozbiljna škola u koju mnogi krenu, ali i odustanu.

“Posebno mi je drago da su ovdje i naši prijatelji iz susjednih zemalja, jer na vojno školovanje ideš gdje te dobro prime i gdje se dobro osjećaš”, istaknuo je Milanović.

Dodao je da kao vrhovni zapovjednik želi da standardi budu jako visoki što se tiče tog sveučilišta, odnosno da ne bude samo pro forma, još jedno sveučilište s dopusnicom, nego da predaju najkvalificiraniji ljudi iz Hrvatske, ali i inozemstva.

Izgradnja međunarodnih odnosa

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako znanje koje su stekli polaznici od velikog značaja.

“Izgradnja zajedništva i partnerstva s pripadnicima vojske drugih zemalja je prilika za produbljivanje međunarodnih odnosa. Na taj način izravno doprinosimo kvalitetnom sustavu obrane i stvaramo sigurnije okruženje”, rekao je.

Naglasio je kako je u okviru novih sigurnosnih izazova i nove sigurnosne paradigme potrebno unaprijediti sustav obrazovanja koji neće biti samo u koraku s vremenom, nego i korak ispred.

Glavni zapovjednik Oružanih snaga RH, viceadmiral Robert Hranj zaželio je završenim polaznicima uspješnu profesionalnu vojnu karijeru. Diplomcima je čestitao je i zapovjednik HVU-a general-pukovnik Mate Pađen koji je istaknuo da je ova kao i prošla godina s obzirom na pandemiju koronavirusa bila veliki izazov u provedbi nastave.

Jedna od 24 žena koje su završile izobrazbu je poručnica Dijana Sedinić.

“Sretna sam što sam postala časnica Hrvatske vojske, to je za mene izuzetna čast. Planiram se i dalje usavršavati, a budući da je Hrvatska članica Europske unije moje ambicije idu prema međunarodnoj suradnji”, rekla je mlada časnica.

Jedan od najboljih polaznika bio je stožerni narednik Mladen Stanković koji je istaknuo da je cijela grupa polaznika bila homogena.

“U vojsci sam od 1991. godine i želim se usavršavati dalje u oružanim snagama. Bio sam u dvije mirovne misije, u Siriji i Afganistanu, a bude li mogućnosti želim sudjelovati i u trećoj”, istaknuo je.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni