Na visokim vanjskim temperaturama dijete nesigurno i na zadnjem sjedištu

Na visokim vanjskim temperaturama dijete nesigurno i na zadnjem sjedištu

I kod vanjske temperature zraka od 30 Celzijevih stupnjeva, što je uobičajeno ovog ljeta, temperatura na armaturi automobila je oko 70-74 stupnjeva. Na zadnjoj klupi je znatno niža – kreće se oko 50 stupnjeva. To je dobro znati ako prevozite dijete u automobilu bez klimatskog uređaja, ako je uređaj u kvaru ili jednostavno štedite gorivo pa klimatski uređaj isključujete.

(Foto: Milan Ratkajec)

U takvim uvjetima vaše je dijete na zadnjem sjedalu nesigurno, jer sve temperature iznad 40 Celzijevih stupnjeva mogu ugroziti zdravlje i život djeteta. Nije dovoljno djetetu dati primjerenu sjedalicu i opskrbiti igračkama, već brižno paziti kako na njega djeluje vrućina.

Posljednja ispitivanja koja je obavio zagrebački Autoklub »Maksimir« pokazuju da temperatura automobilu raste vrlo brzo. Mjeri li se termometrom, s početnim stanjem od 25 stupnjeva na termometru će se podizati za stupanj za manje od minute, a isto tako će i brzo padati. Ako ste kanili ostaviti dijete »na kratko«, što znači na desetak minuta, temperatura može narasti do razine koja predstavlja ozbiljnu opasnost sa sve živo u automobilu.

Što je zdravije za dijete: voziti s podignutim prozorima ili s uključenom klimom, posavjetujte se s pedijatrom. Imate li dijete u automobilu, krenite na put za hladovine i planirajte putovanje u vrijeme kad možete izbjeći velike vrućine.

Milan Ratkajec

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni