Na Veliki četvrtak ustanovljen svećenički red

Na Veliki četvrtak ustanovljen svećenički red

Na današnji dan Juda, jedan od 12-rice Isusovih učenika izdao ga je za 30 srebrnjaka. Tako se za novac za koji se tko prodaje i čini prljave usluge nekome kaže Judine škude

Kršćani obilježavaju Veliki četvrtak, vrijeme kada Crkva ulazi u sveto trodnevlje, a taj dan ujedno označava i posljednji dan korizme. Čitava se Crkva na današnji dan prisjeća posljednje Isusove večere, kada je Isus Krist ustanovio euharistiju ili svetu misu i svećenički red. Isus je tada s 12-oricom svojih učenika proslavio blagdan Pashe. Tom je prilikom blagovao kruh i vino s učenicima, ostavivši svijetu znakove svoje trajne prisutnosti upravo u kruhu i vinu. „I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im govoreći: Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen.“ Tako i čašu, pošto večeraše, govoreći: „Ova čaša je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva“ (Lk 22,19-21). Na današnji dan Juda, jedan od 12-rice Isusovih učenika izdao ga je za 30 srebrnjaka. Tako se za novac za koji se tko prodaje i čini prljave usluge nekome kaže Judine škude.

Na Veliki četvrtak svećenik u misi zapjeva hvalospjev Slava tijekom kojeg zazvone sva zvona, koja nakon toga miruju sve do vazmenog bdijenja na Veliku subotu

U Bibliji se spominje da se Juda pokajao zbog toga što je učinio te je vratio glavarima svećeničkim i stariješinama srebrnjake, nakon čega si je oduzeo život. Glavari su uzeli srebrnjake, ali ih nisu stavili u hramsku riznicu jer su bili krvarina. Za njih su kupili lončarevu njivu za ukop stranaca pa se ta njiva prozvala Krvava njiva.
Na Veliki četvrtak svećenik u misi zapjeva hvalospjev Slava tijekom kojeg zazvone sva zvona, koja nakon toga miruju sve do vazmenog bdijenja na Veliku subotu. Tijekom svete mise na današnji se dan čita evanđelje o tome kako je Isus prao apostolima noge, a u mnogim crkvama župnici tijekom obreda peru noge 12-orici župljana. (V. Vukoje)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni