Na Velesajmu oživljava duh starog Zagreba

Na Velesajmu oživljava duh starog Zagreba

Robni terminali Zagreb izložbu fotografija iz svoje povijesti smjestili su u pravi kontejner u kojem će biti prikazana i video projekcija. Bit će tu i starinski kućanski aparati na plin, a uz asistenciju nažigača s Gornjeg grada, moći ćete upaliti i pravu plinsku svjetiljku. Kako je to pucati iz topa, moći će se saznati od topnika s kule Lotrščak…

Zagrebački holding ove godine bilježi deset godina postojanja. Tim povodom će se u sklopu manifestacije Noć muzeja, u petak, 29. siječnja, od 18 do 1 sat na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7A, sugrađanima i ostaloj javnosti po prvi puta na jednome mjestu predstaviti povijest svih djelatnosti današnjeg Holdinga te neka od dosadašnjih postignuća.

Program koji su za posjetitelje s mnogo ljubavi i truda pripremili zaposlenici Zagrebačkog holdinga, bit će spoj starog i novog Zagreba, koji će biti prikazan kroz edukativni ali i zabavni sadržaj.

Izložbeni prostor Tržnica Zagreb oživjet će starozagrebački duh uz izložbu fotografija iz povijesti Dolca, narodne nošnje, suncobrane te zagrebačke suvenire. Uz izložbu, Zagrebačke ceste predstaviti će se i svjetlećim eksponatima, dok će Zagrebparking izložiti i stare uniforme

Na nešto više od 2.500 četvornih metara prostora, izložbom starih fotografija i plakata, te brojnim eksponatima posjetiteljima će s nastojati dočarati Zagreb kakav je nekad bio. Među najstarijim eksponatima je originalni, restaurirani inventar ljekarne na Zrinjevcu, razni predmeti ljekarne K crnom orlu, gornjogradske ljekarne u Kamenitoj ulici 9, koja tijekom proteklih 650 godina nikada nije prestala s radom. Također će biti izložen originalni i jedini primjerak Knjige arkada iz 1879. Tu su i brojni izvodi iz dokumenata, kao što je gradski propis (Statut) iz 1425. godine vezan uz brigu o urednosti i čistoći gradskih ulica kojeg je objavilo Poglavarstvo zagrebačkog Gradeca te Statut občeg skupnog groblja iz 1878. godine. Moći će se proučiti i tekst Povelje o izgradnji zagrebačkog vodovoda potpisane od hrvatskog bana Ivana Mažuranića, gradonačelnika dr. Stanka Andrijevića, gradskih zastupnika i uglednih građana tadašnjeg Zagreba.

vodovod_stari

Na ulazu u paviljon posjetitelje će dočekati dvadesetogodišnja retrospektiva nagrade Josip Juraj Strossmayer, koju je Zagrebački velesajam zajedno s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti dodjeljivao u razdoblju od 1989. do 2009. godine za najuspješnija znanstvena djela i izdavački pothvat. U ostatku paviljona posjetitelji će moći razgledati 23 različita postava.

Dio našeg postava su i modeli različitih tipova tramvajskih vozila i autobusa, modul s dioramom nekadašnje sljemenske žičare te originalni kontroler. Od većih eksponata bit će izložena stara mala čistilica (Coccinela) te stara trokolica kojima se održavala čistoća grada kao i eksponati iz Muzeja vodoopskrbe koji se nalazi na vodocrpilištu Mala Mlaka.

Djelatnica Čistoće u prvoj polovici 20. stoljeća (Foto: Zagrebački holding)
Djelatnica Čistoće u prvoj polovici 20. stoljeća (Foto: Zagrebački holding)

Fotografiranje na starom viličaru

Robni terminali Zagreb izložbu fotografija iz svoje povijesti smjestili su u pravi kontejner u kojem će biti prikazana i video projekcija. Posjetitelji će se moći i fotografirati na starom viličaru u odori RTZ-a te kao uspomenu na Noć muzeja kući ponijeti isprintanu fotografiju.

Bit će tu i starinski kućanski aparati na plin, a uz asistenciju nažigača s Gornjeg grada, moći ćete upaliti i pravu plinsku svjetiljku ispod koje će štiklece o starom Zagrebu čitati Anton Gustav Matoš. Kako je to pucati iz topa, moći će se saznati od topnika s kule Lotrščak, jednog od simbola Zagreba o kojem također brinemo.

Izložbeni prostor Tržnica Zagreb oživjet će starozagrebački duh uz izložbu fotografija iz povijesti Dolca, narodne nošnje, suncobrane te zagrebačke suvenire. Uz izložbu, Zagrebačke ceste predstaviti će se i svjetlećim eksponatima, dok će Zagrebparking izložiti i stare uniforme.

zagreb_trg_muhlbauer

Osobit štih cijelom prostoru dat će Zrinjevac, koji će duž cijelog paviljona u zanimljivoj instalaciji predstaviti svoje 123 godine.

Radionica izrada metli

Uz izložbeni dio, pripremljen je i bogat interaktivni program. Na izložbenom prostoru Čistoće, čistač u starinskoj uniformi izrađivat će metle, a u radionicu se mogu uključiti i posjetitelji. Gradska ljekarna Zagreb postavit će pravi mali „galenski“ laboratorij s radionicama o izradi čajnih mješavina, krema za ruke po tradicionalnoj recepturi i eteričnim uljima. Moći će se i mikroskopirati te dobiti vrijedni savjeti o optimalnoj upotrebi galenskih pripravaka. Bit će predstavljen i herbarij Farmaceutsko biokemijskog fakulteta, te organizirano oslikavanje lica s motivima ljekovitog bilja. Ulomke iz djela FlosMedicinae / Cvitlikarije, prve tiskane medicinske knjige na hrvatskom jeziku (1768), izvodit ćeMirjana Žugec Pavičić i Ana Blažinović Kljajo u pratnji Nine Köbler na gitari. Bit će prikazane video projekcije, isječci o povijesnim ljekarnama, prezentacije, kratki animirani filmovi vezani za povijest ljekarništva, izradu eteričnog ulja ili izradu nekih pripravaka. Pripremljeni su i suveniri vezani za ljekarne.

Uz povijesni prikaz početka javne vodoopskrbe i javne odvodnje, posjetitelji će se na izložbenom prostoru vodoopskrbe moći osvježiti uz zagrebačku vodu iz cisterne, a na dijelu odvodnje organizirana je simulacija snimanja kanala kamerom, kojom zainteresirani mogu pokušati i upravljati.

Zabavni program i gastro ponuda

Zagrepčani su oduvijek planinarili na Sljeme, a tu će tradiciju Tomislavac dočarati izložbom starih fotografija te poštanskih maraka na temu skijanja, dok će se za animaciju pobrinuti profesor Nikola Turk, kineziolog, planinar, kolekcionar i ljubitelj Sljemena. Posjetitelji će se u Tomislavcu moći i okrijepiti uz tradicionalne planinarske specijalitete – grah varivo i sarmu, a od slatkog bit će tu savijača od jabuka i višanja te sljemenska gibanica. Profesor Turk nastupit će i na pozornici gdje će na usnoj harmonici i uz pratnju harmonike, gitare, bisernice i mandoline kvarteta Matija Gubec, izvoditi planinarske i stare zagrebačke pjesme. Na pozornici smo organizirai čitanje štikleca o starom Zagrebu, te zanimljivosti iz starih dokumenata.

Za posjetitelje je pripremljen i nagradni kviz. Počevši od 20 sati pa do 24 sata, svaki putni sat moći će osvojiti neke od brojnih nagrada iz portfelja usluga Zagrebačkog holdinga te monografije.

Prijevoz i parkiranje

Do izložbe će voziti izvanredna autobusna linija Trg Mažuranića – Muzej suvremene umjetnosti – Zagrebački velesajam,koja će kretati s Mažuranca svaki puni sat, počevši od 18 pa do 24 sata. Autobusi će sa Zagrebačkog velesajma kretati u razmaku od sat vremena s prvim polaskom u 18:30 sati te zadnjim polaskom u 0:30 sati.

Također je za posjetitelje osigurano besplatno parkiranje od 17 sati na parkiralištu Avenija Dubrovnik 15 (južna strana Zagrebačkog velesajma).

Iz Zagrebačkog holdinga pozivaju sve, osobito se nadaju i vesele djeci, da posjete njihovu izložbu u Noći muzeja na Zagrebačkom velesajmu u paviljonima 7 i 7A. od 18 do 1 sat iza ponoći.

Ulaz je slobodan. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni