Na Velesajmu dnevno do 200 testiranja na COVID-19

Na Velesajmu dnevno do 200 testiranja na COVID-19

(Foto: Ilustracija)

Čitatelji portala ZG-magazin požalili su nam se na organizaciju testiranja na COVID-19 virus na području Zagreba. Prema njihovim tvrdnjama, na terenu se događa da zaražena osoba hoda od Zagrebačkog velesajma, preko “Štampara” i drugdje, a da na kraju ne uspije obaviti testiranje u istom danu, čime se drugi građane i zdravstvene djelatnike nepotrebno izlaže riziku od zaraze.

Jedan nam je čitatelj (podaci poznati redakciji) kako je problem što se na neke lokacije može doći bez naručivanja, konkretno riječ je o Zagrebačkom velesajmu, ali da to u praksi ne funkcionira jer se pacijente mahom šalje na druge lokacije.

Odgovor smo potražili u Gradskom uredu za zdravstvo gdje su nam poručili da se građani za sada bez naručivanja mogu testirati na lokaciji istočnog parkirališta Zagrebačkog velesajma, svakim danom, od ponedjeljka do nedjelje, od 8.00. do 11.00. sati, ali uz napomenu da je broj testiranja limitiran na 200 testova dnevno.

Iz Ureda napominju da je što se tiče nadležnosti Grada Zagreba PCR* testiranje uz naručivanje moguće obaviti na slijedećim lokacijama:

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (NZJZ dr. A. Š.), narudžbe građana za testiranje na koronavirus prima putem online platforme, kojoj se može pristupiti na poveznici https://prijavnicentar.hr/testiranje/stampar.

Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka od 10.00 do 16.00 sati, subotom od 10.00 do 14.00 sati i nedjeljom od 8.00 do 12.00 sati. Nalazi se izdaju unutar 48 sati.

Naručivanje uz prethodnu telefonsku najavu, može se obaviti preko izabranih liječnika obiteljske medicine i preko izdvojenih COVID ordinacija Domova zdravlja:

Dom zdravlja Zagreb – Centar

Av. V. Holjevca 22, tel: 01/6598 464 i 01/6598 463

 

Dom zdravlja Zagreb – Istok

Grižanska 4, tel: 01/2960 – 418

 

Dom zdravlja Zagreb – Zapad

Prilaz baruna Filipovića 11, tel.: 091/ 3876 591

Uzimanje uzoraka obavlja se svakim danom od 8. do 20 sati, a nalazi se izdaju unutar 48 sati.

Testiranje se može obaviti i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefwellerovoj, ali uz prethodno naručivanje putem online aplikacije ili ispunjen drive in obrazac. Uzimanje uzoraka provodi se po drive in principu ispred montažnog objekta u dvorištu HZJZ-a, Rockefellerova 2, svakog radnog dana od 7.30 – 9.30 sati te subotom od 8.00 – 10.00 sati.

Testiranje se provodi na temelju uputnice liječnika obiteljske medicine, epidemiologa ili uputnice liječnika specijaliste te se tada ne plaća. Može se obaviti i testiranje na osobni zahtjev, bez uputnice, ali uz plaćanje. U tom slučaju potrebno se naručiti putem online aplikacije za naručivanje.  (B. J.)


*PCR su najsigurniji testovi gdje se uzima uzorak duboko iz nosa i usta. PCR testovi detektiraju i tragove virusa koji se više aktivno ne izlučuje u okoliš, i zato se za testove zna reći da su preosjetljivi. Za provođenje PCR testova potreban je specijaliziran laboratorij i educirano osoblje, ali i vrijeme.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni