Na utrci “Maksimirski Minus Zwei cener” sudjelovalo 180 Zagrepčana

Na utrci “Maksimirski Minus Zwei cener” sudjelovalo 180 Zagrepčana

U Maksimiru održano osmo izdanje »najljepše utrke grad Zagreba« posvećeno oboljelima od plućne hipertenzije

Osmo po redu izdanje utrke „Maksimirski Minus Zwei cener“ održano je u subotu u najljepšem zagrebačkom parku. Ovogodišnja utrka, unatoč lošoj vremenskoj prognozi, okupila je čak 180 sudionika svih uzrasta. Kao i proteklih godina, osmo je izdanje održano u svrhu podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji, rijetkoj bolesti povišenog tlaka u plućnim žilama od koje u Hrvatskoj boluje oko 450 osoba.

Osim informiranja o ovoj neizlječivoj bolesti, svi sudionici imali su priliku educirati se o važnosti rekreacije i aktivnog načina života, a sve to okruženi prirodom i na svježem zraku.

Sportski entuzijasti, ljubitelji trčanja, rekreativci te svi zaljubljenici u aktivan način života mogli su sami, u paru, ili sa svojim obiteljima sudjelovati u glavnoj kros utrci na 8 km, kao i u utrci građana na 2 km, ali i u brojnim dječjim utrkama u prirodnoj oazi u centru grada.

Utrku je tradicionalno organizirao Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te Veleučilištem Velika Gorica. Organizator Andrija Damjanović iz AK Maksimir zadovoljan je osmim izdanjem ovog događanja.

Javnozdravstvene aktivnosti

„Naš prekrasni Maksimir i more nasmiješenih lica pokazali su da nema tih uvjeta koji ovoj utrci mogu oduzeti titulu najljepše utrke grada Zagreba. Vjerujem da je mnogima današnja utrka bila i svojevrsni izazov, zbog čega još jednom zahvaljujem, ali i od srca čestitam svima koji su sudjelovali“, poručio je.

Svoj obol na ovogodišnjem „Ceneru“ dali su i stručnjaci NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ koji su kao tradicionalni partneri utrke sudjelovali u javnozdravstvenim aktivnostima, kao što su mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi i analizi tjelesne mase uz prigodna savjetovanja, kao i vodeći zagrijavanje sudionika prije same utrke.

Danas kada smo svi svoj fokus prebacili na borbu s pandemijom, važno je obratiti pažnju i na ostale opasnosti po zdravlje te ih na vrijeme prevenirati zdravim životom. Prim. mr. sc. Branislava Resanović, dr. med., voditeljica Centra za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ poručila je kako im je drago posvjedočiti činjenici da je sada već velik broj naših sugrađana razvio svijest o plućnoj hipertenziji. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni