Na Trgu prosvjed protiv fašizma

Na Trgu prosvjed protiv fašizma

Inicijativa ujedinjeni protiv fašizma kao povod za ovu akciju navodi najavljeno sutrašnje postrojavanje stranačke vojske u organizaciji A-HSP-a

Inicijativa ujedinjeni protiv fašizma pozvala je građane da u subotu, u podne, dođu na zagrebački Trg bana Jelačića, kod fontane Manduševac, kako bi dignuli glas protiv snaga mržnje, za hrvatsku tolerancije i solidarnosti.

Kao povod za ovu akciju navode najavljeno sutrašnje postrojavanje stranačke vojske u organizaciji A-HSP-a, »kao i ostale tendencije fašizacije hrvatskog društva kojima svjedočimo u posljednje vrijeme«.

»Pozivamo vas, jer smo ponovo svjedoci buđenja radikalnog nacionalizma, čiji glasnogovornici rade sve što je u njihovoj moći kako bi društvu kao jedinu pravu mjeru domoljublja nametnuli svoje nakaradne vrijednosti. Ohrabreni retorikom mržnje i podjela, koja je uslijed beskrupulozne političke borbe za vlast sve prisutnija u javnom prostoru, oni nam kao uzore pokušavaju nametnuti ratne zločince i najmračnije figure hrvatske povijesti, kao domoljubne vrijednosti nude netrpeljivost prema sugrađanima drugih vjera i nacija, kao koncept jedinstva promoviraju tretiranje drugačijeg mišljenja kao izdaju«, navodi se u priopćenju Inicijative.

Dodaje se kako ovim društvenim snagama, koje Hrvatsku guraju u nove oblike fašizma, izuzetno pogoduju pogubne posljedice tranzicije obilježene pljačkom društvenih dobara te aktualna ekonomska kriza, koja rezultira sve većim siromaštvom i sveprisutnim osjećajem beznađa.

»U Hrvatskoj se danas nekažnjeno objavljuju antižidovski pamfleti i optužnice adresirane na cijele nacije. U takvoj Hrvatskoj moguće je i da jedna politička stranka, čiji predsjednik otvoreno promovira ustaštvo, najavljuje da će na Trgu bana Jelačića postrojiti svoju stranačku vojsku«, dodaje se u priopćenju i zaključuje kako se radi o simptomu bolesti mržnje, koja ovo društvo može unesrećiti za desetljeća koja dolaze.

»Crne vojske na Trgu bana Jelačića neće se postrojavati! ideje radikalnog nacionalizma i fašizacija društva neće proći!«, odlučni su u Inicijativa ujedinjeni protiv fašizma.

Inače, portal index.hr navodi kako je policija zabranila postrojavanje stranačke vojske, odnosno okupljanje pod nazivom Prisega domovini i prisega Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga, koje se trebalo od 12 do 15 sati u subotu održavati u Ilici i na središnjem gradskom trgu, ali isto tako i da A-HSP od toga nije odustao. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni