Na Trgu postavljen mjerač UV indeksa

Na Trgu postavljen mjerač UV indeksa

Do 15. lipnja, mjerači će se postaviti na ŠRC-u Jarun, u parku Bundek, na savskome nasipu u blizini Boćarskog doma te u izlozima Gradskih ljekarni u Ozaljskoj i Grižanskoj ulici te u Ilici

U sklopu projekta edukacije o zaštiti od sunca Djeluj sada! Gradskog ureda za zdravstvo, na glavnom gradskom trgu jučer je predstavljen prvi mjerač UV indeksa postavljen na javnoj lokaciji. Na predstavljanju su bili i gradonačelnika Grada Zagreba Milan Bandić i pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Ova javnozdravstvena akcija pod nazivom Uređaj mjerač UV indeksa na odabranim lokacijama u gradu Zagrebu provodi se u suradnji Grada Zagreba i Udruge za prevenciju tumora kože Zdravi pod suncem, s ciljem postavljanja osam mjerača UV indeksa na isto toliko javnih gradskih lokacija, kako bi se Zagrepčani što bolje informirali o jačini UV zračenja. Do 15. lipnja, mjerači će se postaviti na ŠRC-u Jarun, u parku Bundek, na savskome nasipu u blizini Boćarskog doma te u izlozima Gradskih ljekarni u Ozaljskoj i Grižanskoj ulici te u Ilici. UV mjerači već se nalaze na Trgu bana Jelačića te u Draškovićevoj ulici.

Prof. dr. sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskoga ureda za zdravstvo i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom MZRH, naglasila je kolika je važnost ove akcije, što je Zagreb provodi prvi u Hrvatskoj na korist svih svojih građana, ali i turista. Nadalje, objasnila je kako se ispod svakog izmjerenog UV zračenja – mjerenog u realnome vremenu, nalazi informacija o odgovarajućem faktoru zaštite (SPF).

Besplatni pregledi kože

Zagrebački gradonačelnik pohvalio je akciju, napominjući kako bismo svoj boravak na suncu trebali prilagoditi količini zračenja, s obzirom da su se klimatski uvjeti uvelike promijenili tijekom zadnjih godina.

Okupljene je pozdravila i Antoinette Kaić Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj te predsjednica udruge Zdravi pod suncem Sanja Poduje, koja je iznijela podatke o broju oboljelih od zloćudnih tumora kože, uključujući i melanom te upozorila na rizične čimbenike.

Najavljena je i tradicionalna preventivna kampanja Organizirani besplatni pregledi madeža, koju Grad i KBC Sestre milosrdnice ove godine organiziraju u suradnji s još šest zdravstvenih ustanova s područja grada Zagreba. Građani se za pregled mogu predbilježiti do petka, na telefon Gradskog ureda za zdravstvo 6585 068, u vremenu od 09,00 do 15,30 sati.

Preporuke za građane

(zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni