Na Trgu obilježen Svjetski dan veganstva

Na Trgu obilježen Svjetski dan veganstva

(Foto: Matej Čelar)

Udruga Prijatelji životinja obilježila je Svjetski dan veganstva 31. listopada 2019. na zagrebačkome Trgu bana Jelačića performansom s vizualima životinja, s transparentom “Ni bik Jerry ni ostale životinje ne žele u klaonice”. Jedan od likova performansa bio je i bik Jerry, koji je prošlog petka pobjegao iz klaonice u Kaštel Starom, a sada ga traži policija, lovci, veterinari i vlasnik, koji obećava da će ga, zbog njegove upornosti da izbjegne klanje, pustiti da živi.

Na prigodnom štandu prolaznici su se mogli počastiti veganskim kolačima, dobiti recepte veganskih jela, potpisati aktualne peticije, saznati sve o dobrobitima veganstva i sl.

Snježana Klopotan, koordinatorica projekata u Prijateljima životinja kazala je kako Jerryjev bijeg nije tek nagonska reakcija životinje koja je nanjušila krv prethodno zaklanih životinja, već je znanost potvrdila da životinje razmišljaju, donose odluke i osjećaju patnju, strah i radost jednako kao i ljudi.

„Kada smo prije 18 godina započeli kao udruga promicati veganski način života, veganstvo je bio gotovo nepoznat pojam. Sada je sveprisutno i u Hrvatskoj”, kaže Snježana Klopotan i dodaje da je danas lakše biti vegan nego ikad, a sva jela mogu se bez problema „veganizirati”. (ZG-m)