Na Tomislavcu otvorena 100. HEP-ova punionica za električna vozila

Na Tomislavcu otvorena 100. HEP-ova punionica za električna vozila

Radi se o 10. punionici ovakve vrste u Zagrebu

HEP je u petak na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu pustio u rad jubilarnu stotu punionicu za električna vozila, čime je nakon otvaranja punionica na hrvatskim autocestama nastavljeno širenje ELEN mreže u gradovima: Širenjem mreže želi se omogućiti sigurna međugradska vožnja električnim automobilom u cijeloj zemlji.

Ujedno, daljnjim širenjem ELEN mreže doprinosi se elektrifikaciji hrvatskog prometa, time i protiv klimatskih promjena i ispunjavanju ciljeva energetske politike Europske unije.

„Puštanjem u rad stote punionice za električna vozila Hrvatska elektroprivreda se potvrđuje kao ključni subjekt u elektrifikaciji prometa u Hrvatskoj, koju provodimo u skladu sa smjernicama Vlade Republike Hrvatske i politikama Europske unije. U ovom trenutku u realizaciji i planovima imamo postavljanje više od stotinu punionica širom Hrvatske, a od čega 26 u Zagrebu“, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić i dodao kako je HEP tek na pola puta što se tiče planirane izgradnje infrastrukture za električna vozila, ukupne vrijednosti 60 milijuna kuna.

HEP-ova stota punionica smještena na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu sufinancirana je sredstvima iz EU projekta EAST-E, u sklopu kojeg će HEP postaviti 27 rapidnih punionica snage 50 kW diljem Hrvatske. HEP je do sada u Zagrebu postavio deset punionica (devet javnih i jednu u garaži poslovne zgrade u sjedištu), šest punionica je u postupku realizacije, dok se za 20 punionica trenutno definiraju lokacije postavljanja. Planiranom realizacijom, HEP će na području Grada Zagreba imati ukupno 35 javnih punionica.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je čestitao HEP-u na stotoj punionici u Hrvatskoj i desetoj u Zagrebu te dodao kako uz električnu energiju budućnost prometa leži i u drugim alternativnim gorivima, kao što je vodik. Podsjetio je da je nedavno jednu takvu punionicu Grad Zagreb otvorio kod Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

U ovom trenutku HEP-ova mreža punionica pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka te se prostire na području Grada Zagreba i 18 županija.

Početkom 2015. godine HEP je započeo ciklus izgradnje ELEN punionica u hrvatskim gradovima prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva, koja do 2020. godine predviđa dostupnost punionica na svakih 50 kilometara autocesta, u svim aglomeracijama s više od 20.000 stanovnika, u svim morskim, zračnim i lukama unutarnje plovidbe, kao i na željezničkim te autobusnim kolodvorima.

Lokacije HEP-ovih ELEN punionica u Zagrebu:

Punionice u pogonu:

  •  Trg kralja Tomislava (Glavni kolodvor): 2 rapidne punionice od 50Kw i 1 brza punionica od 22 kW
  •  Trg Luke Botića BB (Autobusni kolodvor): 2 rapidne punionice od 50Kw i 1 brza punionica od 22 kW
  •  BP Sesvetski Kraljevec (Selska ulica 16): 1 rapidna punionice od 50Kw
  •  BP Zagrebačka avenija Sjever (Zagrebačka avenija 90): 1 rapidna punionica od 50Kw
  •  Trg Stjepana Radića 1 (Gradsko poglavarstvo): 1 rapidna punionica od 50 kW
  •  Koranska ulica (HEP): 1 x AC 22 kW i DC 20 kW 

Punionice u procesu postavljanja:              

  • BP Lučko Sjever (Zagrebačka obilaznica -motel Plitvice): 2 rapidne punionice od 50 kW
  •  BP Lučko Jug (Zagrebačka obilaznica -motel Plitvice): 2 rapidne punionice od 50 kW
  •  Bundek (Ulica Damira Tomljanovića Gavrana): 2 brze punionica od 22 kW

 Podaci o ostalim lokacijama aktivnih ELEN punionica u Hrvatskoj prikazani su na interaktivnoj mapi, dostupnoj na mrežnoj stranici elen.hep.hr. (ZG-magazin)

Komentari su zatvoreni