Na Svjetski dan životinja ukazali na značaj razvrstavanja otpada

Na Svjetski dan životinja ukazali na značaj razvrstavanja otpada

U povodu Svjetskog dana zaštite životinja u nedjelju je u parku Maksimir održana posljednja, peta edukativna manifestacija „Stavi pravu stvar na pravo mjesto!“, koje Grad Zagreb organizira kako bi javnost senzibilizirao na temu održivog gospodarenja otpadom.

Projekt je i ovaj put predstavila zamjenica gradonačelnika doc. dr. Olivera Majić koja je naglasila kako je gospodarenje otpadom nova paradigma kružnog gospodarstva u kojem »otpad nije otpad, nego korisna sirovina«.

Aktivnosti su bile osmišljene kako bi se građani grada Zagreba informirali i educirali o važnosti odvojenog prikupljanja otpada te načinu na koji se to radi, ali i da ih se motivira na veći osobni angažman u tome procesu.

Događanje se istovremeno odvijalo na još dvije lokacije – tržnicama Utrina i Kvatrić. Uz to, posljednji je put u ovom projektu izvedena kostimirana predstava Pa to je čarobno namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta kako bi se i njima približila tema recikliranja i gospodarenja otpadom, odnosno važnost ispravnog odvajanja otpada i čuvanja okoliša od onečišćenja.

Ovaj projekt dio je napora da se Grada Zagreba i Hrvatska približe ostvarenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, na isti način na koji se otpadom gospodari u Europskoj uniji. Ukupna vrijednost ovoga projekta iznosi 4,95 milijuna kuna od čega je 3,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava koje je sufinancirala Europska unija.

Podsjetimo, planiranim aktivnostima su obilježeni Dan hrvatskih voda, Europski dan bez automobila, Svjetski dan čistih planina, Svjetski dan mora i današnji Svjetski dan zaštite životinja. (zagreb.hr / zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni