Na “socijalnoj” sjednici Skupštine usvojeni svi Bandićevi prijedlozi

Na “socijalnoj” sjednici Skupštine usvojeni svi Bandićevi prijedlozi

Umirovljenicima koji primaju socijalnu pomoć Grad će plaćati policu dopunskog zdravstvenog, Petrinji će se pomoći u nabavci knjiga za osnovce, a roditelji odgajatelji primat će novčanu pomoć u visini prosječne hrvatske neto plaće

Većinom glasova gradskih zastupnika na izvanrednoj sjednici Gradske skupštine u srijedu su usvojene odluke o novčanoj pomoći za majke i očeve odgojitelje te besplatnim udžbenicima u osnovnim i srednjim školama za učenike romske nacionalne manjine. Zastupnici su podržali i odluku kojom će se Gradu Petrinji odobriti pomoć za nabavu osnovnoškolskih udžbenika.

Od važnijih odluka usvojene su i izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi kojom će zagrebačkim umirovljenicima, korisnicima gradske novčane pomoći, Grad Zagreb plaćati premije dopunskog zdravstvenog osiguranja u mjesečnom iznosu do najviše 70 kuna, neovisno u kojem osiguravajućem društvu imaju otvorenu policu dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević (Bandić Milan 365) istaknula je da 12.000 sugrađana prima mirovinu ispod 1.500 kuna te će im ova mjera itekako dobro doći.

Prema Odluci o novčanoj pomoći za majke i očeve odgojitelje, majke odgojiteljice i osobe izjednačene s majkom odgojiteljicom s najmanje troje djece primat će novčanu pomoć u visini prosječne neto mjesečne plaće u Hrvatskoj. Procjenjuje se da bi u tu svrhu do kraja godine bilo potrebno osigurati 10 milijuna kuna u gradskom proračunu.

Prema Odluci, pravo na novčanu pomoć tako može ostvariti majka odgojiteljica:

  • s kojom sva djeca žive u zajedničkom kućanstvu;
  • koja je nezaposlena u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
  • koja je državljanin Republike Hrvatske s neprekidno prijavljenim prebiva lištem u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja najmlađeg djeteta i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
  • čija djeca imaju prebivalište u Gradu Zagrebu u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno dok prima novčanu pomoć;
  • čija djeca nisu upisana u dječji vrtić do početka korištenja obveznog programa predškole.

Novčanu pomoć moći će, pored majki, ostvarivati i »osoba izjednačena s majkom odgojiteljicom«. Pod ovim se pojmom smatra muška osobu koja je otac, posvojitelj ili skrbnik djeteta ili mu je pak rješenjem centra za socijalnu skrb na čuvanje i odgoj povjereno najmanje troje djece, od kojih najmlađe dijete još nije polaznik osnovnoškolskog programa obrazovanja.

Usvajanjem izmjena Odluke o mjestima za trgovinu na malo izvan prodavaonica i tržnica odgođeno je preseljenje prodavača s Borongaja pa će oni tamo ostati do 1. siječnja iduće godine, nakon čega sele na lokaciju uz ZET-ov Terminal Dubec. Prvotni plan je bio da prodavači s Tržnice Borongaj budu preseljeni s 1. rujna. Prodavači sele s Borongaja jer se tamo namjerava urediti parkiralište i prostor prilagođen Sportsko-rekreacijskom centru Svetice.

Podsjetimo, sjednicu su napustili gradski zastupnici iz redova SDP-a i HNS-a koji su neke točke okarakterizirali kao »protuzakonite« i dijelom predizborne kampanje Milana Bandića. Prijašnja »desna« ruka Milana Bandića, nezavisna gradska zastupnica Sandra Švaljek u raspravi je poručila da su umirovljenici s primanjima manjima od 1.500 kuna vrlo ranjivi i ugroženi, ali da »teška srca« tu točku neće podržati jer je »svima jasno da se na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine našao paket predizbornih mjera«. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni