Na slijedećoj Skupštini izvještaj o žičari Sljeme

Na slijedećoj Skupštini izvještaj o žičari Sljeme

(Foto: Facebook / Renato Petek)

Gradska skupština zadužila je gradonačelnika Milana Bandića da na slijedećoj sjednici podnese izvještaj o projektu nove žičare na Sljemenu.

Na to ga obavezuje zaključak izglasan na prijedlog predsjednika Kluba nezavisnih zastupnika Renata Peteka koji su poduprli svi oporbeni te gradski zastupnici HDZ-a.

Budući da se izgradnja sljemenske žičare bliži kraju, Petek smatra kako je »krajnje vrijeme da zastupnici i građani saznaju sve detalje o tom preskupom projektu«. Napominje kako spomenuti zaključak obavezuje gradonačelnika da zastupnicima predoči sve račune, detaljnu analizu i ocjenu realizacije projekta po fazama te ukupnu vrijednost projekta s popisom svih dodatno ugovorenih radova (aneksa).

Petek smatra da su objekti žičare vizualno preagresivni i napadni u prostoru, dok financijski predstavljaju »katastrofalno dugoročno opterećenje gradskih financija«. »Prema javnosti dostupnim podacima, ukupni troškovi sve IV. faze žičare ukupno će koštati 597 milijuna kuna bez PDV-a. Ako tom pridodamo više od 112 milijun kuna kamata po kreditu koji će se vraćati sljedećih 15 godina, dolazimo do troška od 709 milijuna kuna«, kaže Petek i dodaje kako će iznos sigurno rasti jer radovi nisu gotovi, a na dio ispostavljenih računa izvođača ZET mora platiti PDV.

Gradski zastupnik zaključuje da su se s tolikim novcem mogli riješiti brojni problemi u gradskom prometu, graditi mostovi i nove prometnice te proširiti postojeće.

Inače, završetak radova na žičari i testiranja opreme očekuje se sredinom studenog 2020., a odmah potom i ishođenje uporabnih dozvola, te puštanje žičare u rad, navode u Gradu Zagrebu.

Više na: https://www.zagreb.hr/projekt-zicara-sljeme/163061

(ZG-m)