Na Skupštini prijedlog da se ulica imenuje po generalu Bobetku

Na Skupštini prijedlog da se ulica imenuje po generalu Bobetku

Odboru za Statut, Poslovnik i propise upućen je pak Zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu zakonitosti Zaključka zagrebačke Gradske skupštine o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske

Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine u utorak je većinom glasova u usvojio prijedlog Hrvatskog generalskog zbora da ulica u naselju Podbrežje dobije ime po stožernom generalu Janku Bobetku. Prijedlog je upućen u proceduru Gradske skupštine, a o njemu će svoje mišljenje još dati Vijeće Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad iako ono nije obvezujuće za donošenje konačne odluke o imenovanju.

Protiv prijedloga da jedna ulica u Zagrebu ponese ime »Ulica stožernog generala Janka Bobetka« bila je Rada Borić iz Nove ljevica koje je zatražila odgodu rasprave o toj točki dnevnog reda kazavši da bi imena ulica i trgova »trebali nositi ljudi koji se nisu okaljali«. Navela je i da će se o Bobetku na Žalbenom sudu u Haagu tek donijeti odluka je li sudjelovao u zločinačkom pothvatu, ali i da mu u prilog ne idu ni neke presude hrvatskih sudova.

Tomislav Jonjić (Neovisni za Hrvatsku) njenu je argumentaciju nazvao »pravno promašenom« jer je svatko nedužan dok mu se pravomoćnom presudom ne dokaže da je kriv.

Odbor je jednoglasno prihvatio prijedloge o imenovanju parka po pripadniku Hrvatskih obrambenih snaga Žarku Manjkasu – Crvenkapi na novoj lokaciji te o imenovanju Prilaza Šefika Pezerovića, u spomen na prvog poginulog Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu te će prijedlozi ići na izglasavanje u Gradskoj skupštini.

Odboru za Statut, Poslovnik i propise upućen je pak Zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu zakonitosti Zaključka zagrebačke Gradske skupštine o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske koji je uputio odvjetnik iz Kraljevice Damir Jelušić, iako to, kako je rečeno, spada u nadležnost Visokog upravnog suda.

Prije održavanja sjednice Odbora pred Starom gradskom vijećnicom aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava poručili kako su u  skupštinsku proceduru uputili prijedlog da ulica u Podbrežju umjesto po generalu Bobetku ponese ime po zapovjedniku osječke policije Josipu Reihl-Kiru, ubijenom u zasjedi 1991. godine. Koordinator programa pomirenja Inicijative Nikola Puharić je prijedlog  generalskog zbora nazvao kontroverznim ustvrdivši da se, kako je rekao, radi o osobi optuženoj za ratne zločine pred Haškim sudom, dok je Reihl-Kir bio hrvatski policajac koji je snažno radio na pomirenju sukobljenih strana u sukobima 1990-tih. Puharić smatra da Kirovo ime prenosi vrijednosti mira, tolerancije i pomirenja. (zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni