Na “Ruđeru” predstavljen projekt povezivanja znanosti i gospodarstva

Na “Ruđeru” predstavljen projekt povezivanja znanosti i gospodarstva

(Naslovna fotografija: https://vlada.gov.hr/)

“Ključan projekt O-ZIP, vrijedan 72 milijuna eura će omogućiti dizanje cijele infrastrukture IRB-a na puno višu razinu, omogućiti kvalitetniju opremljenost Instituta i na taj način učiniti bitnu povezanost između znanosti i gospodarstva”, istaknuo je Plenković dodavši kako Vlada želi dalje investirati u znanost i znanstvenike ne bi li podigla konkurentnost hrvatskog gospodarstva

Ivana Vranješ

Institut Ruđer Bošković u petak je predstavio projekte financirane iz programa Europske unije za istraživanje i razvoj – OBZOR 2020. Trenutno je na Institutu desetak projekata iz programa OBZOR-2020. iz različitih područja istraživanja fizike, biofizike, molekularne biologije te ICT-a.

Riječ je o projektima s naglaskom na izvrsnosti znanstvenika i inovativnosti istraživanja te su postavili temelje razvoju kapitalnog strukturnog projekta Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu (O-ZIP).

Ovaj projekt je ključni dio razvojne strategije IRB-a koji se temelji na jačanju najkonkurentnijih dijelova IRB-a s ciljem snažnije suradnje s industrijom. Projekt će omogućiti kapitalnu infrastrukturnu investiciju koja je nužna za prijenos istraživanja i inovacija u gospodarstvo, a s ciljem uspostavljanja dugoročno održivog gospodarskog rasta.

Projekt je vrijedan oko 72 milijuna eura, a novac iz Europske unije će u sljedećih desetak godina IRB-u omogućiti obnovu i nadogradnju kompletne infrastrukture, od laboratorija, opreme do ljudskih potencijala.

Svečanom predstavljanju projekata nazočio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Izrazio je zadovoljstvo što se mogao uvjeriti koliko je IRB uspio povući za projekte iz programa OBZOR 2020.

„Ključan projekt O-ZIP, vrijedan 72 milijuna eura će omogućiti dizanje cijele infrastrukture Instituta Ruđer Bošković na puno višu razinu, omogućiti kvalitetniju opremljenost i na taj način učiniti bitnu povezanost između znanosti i gospodarstva”, istaknuo je Plenković. On smatra da Institut Ruđer Bošković s više od 500 znanstvenika koji će doprinositi razvoju hrvatske ekonomije i njenoj konkurentnosti te donositi inovacije treba biti model i za druge institute. “Vlada koja je u partnerstvu s IRB-om želi tu suradnju ojačati, želi investirati dalje u znanost i znanstvenike i na taj način pomoći konkurentnosti hrvatskog gospodarstva“, rekao je premijer Plenković. Dodao je kako se nada da će se projekti sljedećih godina uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i realizirati da će do 2023. godine IRB dobiti novi izgled i nove sposobnosti.

David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković je rekao da projekt O-ZIP treba omogućiti uspostavu Instituta u 21. stoljeću. „Taj projekt ne možemo raditi sami, jako je važna potpora i partnerstvo s Vladom RH, osobito kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije“, rekao je ravnatelj Smith.

Nakon svečanog predstavljanja obiđene su i lokacije na kojima su projekti iz OBZOR-a 2020.

Jedan od projekata je i Biološke mebrane na djelu: Poveznica proteinskih međudjelovanja, stvaranja makrostruktura i aktivnog transporta, vrijedan 1,5 milijuna eura.

„Projekt se djelomično izvodi u Njemačkoj, a djelomično u Hrvatskoj. Radi se o tome da shvatimo kako funkcioniraju stanične membrane. Projekt ima i strukturnu komponentu. Tako je obrazovano desetak mladih znanstvenika, publicirano dvadesetak publikacija, dio novca od projekta korišten je i za renoviranje prostora za rad istraživačke grupe. Projekt je iz fundamentalnog istraživanja. U prvom koraku se radi o skupljanju znanja. Sada smo pet godina u projektu i uspostavila se suradnja s kolegama iz medicinskih znanosti koji nastoje primijeniti ono što smo mi u fudamentalnom istraživanju radili kako bi bolje dijagnosticirali i tretirali određene bolesti koristeći principe definirane u membranama. Trenutno se radi na istraživanju karcinoma dojke, a određeni principi, uvjerena sam, bit će važni i za razvoj fetusa“, rekla je za ZG-magazin doktorica znanosti Ana Sunčana Smith sa Zavoda za fizikalnu kemiju.

Projekt Europskog znanstvenog vijeća je i Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji je vrijedan 2 milijuna eura, a traje pet godina.

„Projekt se bavi proučavanjem sila u diobenom vretenu, a diobeno vreteno je stanična mašinerija koja omogućava pravilnu raspodjelu kromosoma u dvije stanice kćeri prilikom diobe stanica. Proučavamo diobeno vreteno koje je jako važna meta protutumorskih lijekova. Naše istraživanje je fundamentalno, ali znanje koje će se prikupiti tijekom projekta će pomoći znanstvenicima koji se bave prijenosom znanja u farmaceutsku industriju te će moći lakše osmisliti protutumorske lijekove”, rekla je dr. sc. Sonja Lesjak iz Laboratorija za biofiziku stanice (Grupa Tolić) na IRB-u.

Osvrnula se i na mlade znanstvenike u Hrvatskoj.

„Izvrno je biti mladi znanstvenik u Hrvatskoj, ako imate izvrsnog mentora. Ono što mogu savjetovati mladim znanstvenicima koji kreću u karijeru da pomno biraju mentora jer je to iznimno važno. Kao znanstvenica nisam otišla u inozemstvo jer sam u Hrvatskoj pronašla priliku baviti se izvrsnom znanošću, a tom slučaju je svejedno gdje čovjek radi, da li u Hrvatskoj, SAD-u ili Njemačkoj. Uvjeti rada na IRB-u su dobri, a nakon što se implementira projekt O-ZIP imat ćemo još bolje uvjete, slične uvjetima na vrhunskim svjetskim znanstvenim institutima”, istaknula je znanstvenica Lesjak.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni